Semnal de alarmă tras de Daniel Buda: „Europa se află astăzi într-un mare pericol”

Semnal de alarmă tras de Daniel Buda: „Europa se află astăzi într-un mare pericol”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Afirmațiile europarlamentarului clujean vin în contextul alegerilor din Austria, unde Partidul Libertății (FPÖ), care critică UE, iubește Rusia și se opune aderării depline a României la Schengen, a ieșit pe primul loc la scrutinul parlamentar de duminică.

Liderul PNL Cluj susține că rezultatul din Austria nu este o surpriză, ci pare mai degrabă noua normalitate. Inclusiv în România, extremismul se află pe o pantă ascendentă, mai spune Buda.

„«Doresc să vorbesc despre tragedia Europei» - afirma Churchill în 1946, la Universitatea din Zurich.

Eu astăzi aș dori să vă vorbesc despre pericolul în care se află Europa  Fragilizarea democrației. Aseară, extrema dreaptă austriacă, cu alte cuvinte un partid extremist fondat de naziști, a câștigat alegerile parlamentare din Austria pentru prima dată în istoria postbelică a țării.

Gruparea de extremă dreaptă a venit pe primul loc, cu 29,1%, cu aproape trei puncte procentuale în fața Partidului Popular Austriac 26,2%. Toate aceste rezultate vin la câteva săptămâni după ce în Germania, AfD a devenit primul partid de extremă dreaptă care a câștigat alegerile de land din Germania după al Doilea Război Mondial, în landul Turingia.

Însă nu pare a fi o excepție, pare noua normalitate. Observăm ascensiunea extremei drepte și a naționalismului în multe alte state din Europa. Din păcate, inclusiv în România, extremismul se află pe o pantă ascendentă. Putem să reproșăm multe partidelor «mainstream», dar un lucru este cert: partidele extremiste, populiste nu reprezintă o alternativă.

Nu vreau să mă gândesc unde ne putem îndrepta, noi, europenii. Nu vreau să zic că «istoria se poate repeta», pentru că istoria suntem noi. Vreau să cred că în aceste momente complicate pentru noi, cu o propagandă pro-rusă, cu multe dezinformări, știri false și război la granița noastră de Est, avem capacitatea să rămânem de partea corectă a lucrurilor. Nu vreau să cred că sunt lecții pe care, de fapt, nu le învățăm niciodată”, a afirmat Daniel Buda.

Apel către profesorii de istorie: „Avem nevoie să îi învățați pe copiii noștri ororile trecutului”

Potrivit eurodeputatului, nici Uniunea Europeană nu este perfectă, dar este singura cale spre pace, este singura cale ca niciodată copiii sau copiii copiilor noștri să nu fie în prima linie a frontului.

Odată cu ajungerea la putere a partidelor de extremă dreaptă, Uniunea Europeană nu mai reprezintă o certitudine.

Și nu în ultimul rând, fac un apel către toți profesorii de istorie: avem nevoie de dumneavoastră. Avem nevoie să îi învățați pe copiii noștri ororile trecutului, avem nevoie de dumneavoastră pentru ca ei să înțeleagă că nu toate «narațiunile» apărute pe TikTok sunt adevărate.

Europa înseamnă dumneavoastră, înseamnă noi, înseamnă noi toți împreună”, a conchis Buda.

Comenteaza