Tokes, cercetat de procurorii de la Criminalitate Organizată şi Terorism

Tokes, cercetat de procurorii de la Criminalitate Organizată şi Terorism
Plângerea penală a lui Mircea Jorj, împotriva lui Laszlo Tokes, pentru subminarea puterii în stat, a ajuns la procurorii DIICOT.
Incitarea secuilor la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei teritoriale l-a trimis pe vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, în ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Investigaţia a fost declanşată de plângerea penală depusă de către preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

La Tabăra de Vară “Tusvanyos” de la finele lunii iulie, Tokes spunea că secuii trebuie să-şi ceară în stradă dreptul la autonomie teritorială. În urma acestei afirmaţii, proaspăt alesul lider al organizaţiei municipale Cluj- Napoca a PSD, Mircea Jorj, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva episcopului reformat, pe care îl acuza de subminarea puterii în stat şi încălcarea gravă a Constituţiei României. Potrivit Biroului de informare publică şi relaţii cu presa al Parchetului, plângerea lui Jorj a fost înregistrată şi se află în lucru la DIICOT.

Jorj s-a declarat surprins că plângerea sa a ajuns în atenţia DIICOT. “Nu mă aşteptam să-l bage pe Tokes la terorism. Înseamnă că au asimilat subminarea puterii în stat cu terorismul. Oricum, mă bucur că organele statului au dat curs acestei sesizări şi sper să analizeze cât mai serios inclusiv acţiunile acestui individ de după plângerea mea, pentru că văd că a început să ceară autonomie şi pentru alte judeţe”, a declarat Jorj. El a precizat că va trimite o adresă oficială către DIICOT, solicitând să fie informat asupra stadiului cercetărilor. “Voi continua să fac sesizări la Parchet pentru orice acţiune de-a lui Tokes aflată în afara Constituţiei”, s-a angajat Jorj.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (organizaţie condusă de Tokes), Szilagy Zsolt, crede că plângerea lui Jorj a fost repartizată procurorilor de la DIICOT dintr-o neînţelegere. “Nu ştiu ce legătură are domnul Tokes cu criminalitatea organizată sau cu terorismul. Probabil n-au înţeles despre ce e vorba, de aceea au trimis la DIICOT, dar eu nu comentez procedurile Procuraturii”, a afirmat Szilagy. El îl pune pe Jorj pe picior de egalitate cu ultranaţionaliştii Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor. “Ultima dată, domnul Gheorghe Funar a iniţiat un asemenea demers, prin ’96 - ’97, împotriva a 25-30 de persoane. Atunci am fost şi eu audiat la Parchet la Braşov. Un astfel de demers aminteşte de Funar. Extremele se atrag: Vadim, Funar şi acest Jorj. Probabil, domnul Jorj nu cunoaşte Constituţia. Domnul Tokes s-a prevalat de dreptul la liberă exprimare, iar a-ţi cere drepturile în stradă este o manifestare perfect democratică. Domnul Tokes n-a cerut niciodată ceva neconstituţional sau ilegal”, a susţinut Szilagy.


Etichete
Comenteaza