Tökes, decis să rupă UDMR

Tökes, decis să rupă UDMR
Delegaţii la Adunarea generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condus de Laszlo Tökes, au votat sâmbătă seară la Odorheiu Secuiesc hotărârea privind înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal (PPMA).
Hotărârea privind înfiinţarea PPMA a fost votată de 222 de delegaţi din cei 230 prezenţi, iar opt s-au abţinut de la vot. Potrivit hotărârii, acest partid se înfiinţează pentru reprezentarea intereselor politice ale comunităţii maghiare din Ardeal. PPMA “se va construi pe fundamentul sistemului de valori al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania”, trebuie să fie un partid în care fiecare maghiar trebuie să îşi găsească locul, indiferent dacă a activat sau nu în vreo organizaţie maghiară. Membrii fondatori ai PPMA vor fi propuşi de prezidiul CNMT şi vor avea sarcina de a înregistra juridic partidul.

“Conducerea CNMT este împuternicită să negocieze cu organizaţiile politice şi civico-politice din Ardeal ca, într-adevăr, partidul să poată fi o instituţie a dialogului, a consensului şi acţiunii comune în vederea obţinerii diferitelor forme de autonomie. Totodată, prezidiul CNMT este împuternicit ca până la înregistrarea PPMA să iniţieze negocieri cu implicarea societăţii civile şi a bisericilor tradiţionale privind posibilitatea formării unor colaborări electorale de viitor destinate asigurării reprezentării maghiarilor în Parlament şi în autorităţile locale”, se arată în hotărârea de înfiinţare a PPMA, conform Mediafax. Manifestarea a fost prezidată de vicepreşedintele Parlamentului European, Tökes Laszlo, de preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, de preşedinele regional al Ţinutului Secuiesc, Laszlo Janos, de preşedintele regional pentru Transilvania centrală, Gergely Balazs din Cluj, de preşedintele regional Partium, Orban Mihaly din Oradea, şi de vicepreşedintele CNMT, Szilagyi Zsolt. La Adunarea generală a CNMT a participat, din partea Guvernului de la Budapesta, locţiitorul secretarului de stat pe probleme de politici naţionale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.

Gergely Balazs a declarat ieri pentru ZIUA de CLUJ că scopul PPMA este acelaşi cu al CNMT, incluzând autonomia culturală şi teritorială. “Este necesar să facem paşii spre un partid pentru că nu avem reprezentare nici în consiliile locale, nici în cele judeţene şi nici în parlament, deci nu avem instrumentele politice necesare scopurilor noastre”, a declarat Gergely. El a precizat că vor putea fi cooptaţi mulţi simpatizanţi ai UDMR şi PCM. “Sunt sigur că-i vom atrage de la PCM pe cei dezamăgiţi de Szasz Jeno, un pirat politic, şi de la UDMR, care s-a alăturat unui guvern care jonglează, în loc să ia măsurile necesare. Şi acolo există foarte mulţi dezamăgiţi”, a precizat Gergely. Preşedintele CNMT pentru Transilvania centrală a adăugat că până pe 30 ianuarie se va forma un grup care se va ocupa de demersurile de înscriere a noului partid. În schimb, în UDMR viitorul partid nu pare să provoace foarte multe emoţii. “Am văzut ce a fost acolo: Tökes este membru UDMR şi Toro mi-a fost coleg în Camera Deputaţilor. Nu le dau sorţi de izbândă, pentru că alegătorii văd cine sunt ei şi ce au făcut până acum", a declarat deputatul UDMR de Cluj Mate Andras.
Comenteaza