UDMR îi spune lui Ponta: „Adio, dar rămân cu tine!”

UDMR îi spune lui Ponta: „Adio, dar rămân cu tine!”
Cu o cvasiunanimitate, Consiliul Permanent al UDMR a hotărât să propună Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), forul de conducere cu putere de decizie al organizaţiei, părăsirea coaliţiei de guvernământ. „E important să ascultăm opinia alegătorilor noştri, care, în proporţie de 80%, au votat în turul doi cu Klaus Iohannis”, a explicat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

 

Liderul UDMR a evitat să spună dacă Uniunea va trece în opoziţie sau va continua să susţină guvernul în parlament. „Am decis să părăsim coaliţia de guvernare", s-a limitat el să precizeze. În schimb, a spus că UDMR nu va pune piedici guvernului Ponta. „Nu vrem să dăm jos guvernul, nu vom da un vot negativ guvernului, care va funcţiona şi fără noi, vrem stabilitate", a afirmat Kelemen. Cu toate acestea, el nu a garantat că parlamentarii UDMR vor vota necondiţionat proiectul de buget pentru anul viitor. „Sunt convins că vom avea o contribuţie la proiectul de buget şi, în funcţie de cum vor fi acoperite necesităţile comunităţii noastre vom vota sau nu bugetul", a afirmat liderul UDMR.

Kelemen nu ia în calcul deschiderea de discuţii cu PNL pentru construirea unei noi majorităţi, cum sugera preşedintele ales Klaus Iohannis, că s-ar putea întâmpla anul viitor şi nici pentru susţinerea unei eventuale moţiuni de cenzură. „Noi dialogăm cu toate forţele politice democratice. Nu a existat o solicitare din partea PNL pentru un dialog cu noi, cum nu a existat nici din partea noastră. De altfel am înţeles că nu vor să intre acum la guvernare. Noi vrem stabilitate, nu vrem să schimbăm guvernul. Nu mă interesează ce face PNL, mă interesează ce face UDMR. Noi ne pregătim pentru congresul din aprilie şi pentru alegerile din 2016.

Nu ne interesează ce fac alte partide, nu facem politică după semnalele primite de la alte partide, cum nici alte partide nu fac politică după semnalele date de UDMR, ne interesează doar semnalele date de alegătorii noştri. Nu comentez declaraţiile preşedintelui ales, care a mai spus că nu vrea la guvernare până în 2016. Ce se va întâmpla nu depinde de noi, acum există o majoritate parlamentară şi credem că e bine să existe un echilibru între instituţiile statului, guvern, parlament, preşedinţie şi acum există un echilibru", a spus Kelemen.

Nici reprezentanţii PNL nu se grăbesc să demareze negocieri cu Uniunea. „Atunci când va fi un moment prielnic, sunt convins că vor fi discuţii cu UDMR, dar acum nu sunt de actualitate", a afirmat copreşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. El are propria explicaţie pentru decizia UDMR. „Pe de o parte, UDMR respectă linia pe care i-a trasat-o electoratul propriu, care, în proporţie de 80-90%, a votat cu Klaus Iohannis în turul doi. Dar mai e un motiv despre care văd că nimeni nu vorbeşte: eu cred că UDMR are cifrele reale ale dezastrului economic generat de guvernul Ponta şi nu vor să fie părtaşi la bluful de buget cu care acest guvern va veni în parlament, un buget plin de cifre imposibil de realizat", a apreciat Nicoară.

Nici celălalt copreşedinte al PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, nu vede graba unor negocieri cu UDMR, dar, preventiv, perie niţel formaţiunea politică maghiară. „Sunt absolout convins că, la momentul potrivit, vor fi discuţii. Personal, apreciez UDMR ca un partid serios, cu care, dacă baţi palma, poţi începe să construieşti", a afirmat Buda. El a calificat decizia Uniunii de a ieşi de la guvernare, drept una pragmatică. „Decizia UDMR a fost una pragmatică şi, de altfel, întotdeauna ei au avut un comportament pragmatic", a comentat Buda.

Cu o zi înaintea şedinţei Consiliului Permanent, vicepreşedintele cu atribuţii delegate interimar de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, spunea că votul său va fi influenţat şi de calitatea sa de şef al judeţului. Acum, după vot, speră că decizia formaţiunii sale nu va avea repercusiuni negative asupra judeţului.

„Clujul va avea, în continuare, doi miniştri, pe de altă parte n poţi avea altă decizie decât are electoratul tău. Într-adevăr, nu s-a mai întâmplat niciodată ca CRU să ia altă decizie decât cea propusă de Consiliul Permanent, dar până în 13 decembrie mai pot avea loc discuţii pe toate planurile. Cât ne priveşte pe noi, clujenii, sunt foarte multe lucruri pe care le putem rezova aici, pe plan local, prin colaborări între «palate», între CJ şi primăria domnului Emil Boc. Noi suntem aleşi de cetăţeni să aducem un plus, tebuie doar să găsim metoda cea mai ieftină", a afirmat Vakar.

În urmă cu doar trei zile, clujeanca Hegedus Csilla depunea jurământul ca ministru al Culturii şi vicepremier. Dacă decizia Consiliului Permanent va fi validată în 13 decembrie de CRU, ea nu va apuca să ia un salariu întreg de ministru, urmând să aibă unul dintre cele mai scurte mandate ministeriale, de numai trei săptămâni. Dacă înaintea şedinţei de joi ea nu a dorit să facă nici un comentariu, după vot nu a mai putut fi contactată.

Cert este că ea nu s-a opus pierderii calităţii abia dobândite de ministru, deoarece, potrivit lui Kelemen  decizia ieşirii de la guvernare a fost luată fără vreun vot împotrivă şi doar cu două abţineri. În ciuda insistenţelor, nici un lider local al PSD Cluj nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere asupra deciziei formaţiunii maghiare de a părăsi cabinetul condus de Victor Ponta.

 

Comenteaza