UE încurajează înfiinţarea de organizaţii ale producătorilor agricoli

UE încurajează înfiinţarea de organizaţii ale producătorilor agricoli
„Asociază-te! Doar aşa vei fi mai puternic!" este sloganul unei campanii lansate de europarlamentarul PNL Daniel Buda, în care vorbeşte despre avantajele asocierii micilor fermieri.

Europarlamentarul PNL afirmă că Uniunea Europeană (UE) sprijină agricultorii prin încurajarea înfiinţării de organizaţii de producători. Acestea le permit agricultorilor să se grupeze pentru a-şi putea vinde produsele în mod colectiv, căpătând astfel mai multă influenţă pe piaţă în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente.

Daniel Buda declară că UE încurajează crearea unor tipuri de producţie specializate, cum ar fi agricultura ecologică dar şi crearea de fonduri mutuale şi de sisteme de asigurări, pentru a permite agricultorilor să facă faţă mai bine instabilităţii pieţei sau scăderii bruşte a preţurilor.

El mai afirmă că poate veni cu informaţii în sprijinul agricultorilor interesaţi să se asocieze, la cabinetele sale parlamentare din Regiunea Nord-Vest, din municipiile Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Oradea şi Zalău, pe mail sau pe reţeaua de socializare Facebook.

Participarea la formele asociative în ţara noastră este însă foarte scăzută. Sub 1% din fermierii români fac parte din forme asociative. Spre comparaţie, în UE media de organizare a fermierilor este de 34%. Daniel Buda face parte din grupul PPE şi este membru al Comisiei de agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Comenteaza