Ungariei i-a fost retras dreptul de a găzdui viitoarea reuniune UE, după întâlnirea cu Putin

Ungariei i-a fost retras dreptul de a găzdui viitoarea reuniune UE, după întâlnirea cu Putin

Ungariei i-a fost retras dreptul de a găzdui viitoarea reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării din Uniunea Europeană din cauza poziției sale controversate cu privire la războiul din Ucraina. Această decizie vine ca urmare a comentariilor recente ale prim-ministrului Viktor Orban, care a acuzat UE că duce o „politică pro-război”, și a unei întâlniri pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, care a atras critici din partea altor state membre ale UE.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat că reuniunea, programată inițial pentru 28-30 august la Budapesta, va avea loc acum la Bruxelles, scrie BBC. Borrell spune că UE „trebuie să transmită un mesaj Ungariei, chiar dacă este doar simbolic”.

 Oficialii maghiari au calificat decizia UE drept „absolut puerilă”. Ministrul de externe Peter Szijjarto a comparat situația cu cea dintr-o grădiniță, exprimându-și disprețul față de răspunsul UE la poziția Ungariei.

Dintre celelalte 26 de state membre ale UE, doar Slovacia și-a exprimat sprijinul pentru Ungaria în această dispută. Majoritatea statelor membre au criticat acțiunile Ungariei, în special după întâlnirea lui Orban cu Putin, care a fost încadrată ca parte a unei „misiuni de pace”.

Comenteaza