Vasile Dâncu avertizează: „PSD nu trebuie să aştepte să-i facă DNA reforma”

Vasile Dâncu avertizează: „PSD nu trebuie să aştepte să-i facă DNA reforma”
După Ion Iliescu, în ciuda a trei trentative, cu trei candidaţi diferiţi, PSD s-a dovedit incapabil să-şi mai trimită un reprezentant la Cotroceni. Inevitabil este readusă în discuţie „Reforma Profundă”, concept lansat în 2005 de Grupul de la Cluj.

Orgoliul bătrânului edec Ion Iliescu, grav avariat la începutul lui 2005, când valul revoluţiei generat de Grupul de la Cluj i-a refuzat revenirea în fruntea partidului pe care el îl inventase, este vitaminizat din nou. După ce l-a trimis pe el în pensie, partidul se dovedeşte în continuare incapabil să găsească un alt om în stare să câştige Preşedinţia României. După Adrian Năstase şi Mircea Geoană i-a venit rândul tânărului Victor Ponta să testeze gustul amar al pierderii unei victorii pe care părea, la un moment dat, să o aibă în buzunar. Voci importante din partid, în frunte cu Iliescu însuşi, au cerut deja congres extraordinar. Robert Negoiţă, primar de sector în Bucureşti a solicitat chiar abandonarea guvernării, în vreme ce edilul Craiovei, fosta colegă de partid a lui Corneliu Vadim Tudor, Lia Olguţa Vasilescu, a aruncat anatema asupra organizaţiilor ardelene, atacându-l pe Ioan Rus. Un senator PSD, Şerban Nicolae, cel care voia să pună zăbală presei, a cerut chiar excluderea lui Rus din partid.

Unul dintre foştii lideri ai Grupului de la Cluj, fostul strateg-şef al PSD, care între timp a renunţat inclusiv la calitatea de membru de partid, sociologul Vasile Dâncu, readuce în discuţie conceptul Reformei Profunde lansat de Grupul de la Cluj, respins ulterior de partid chiar cu mâna celui pe care Grupul de la Cluj l-a pus în fruntea PSD în celebrul congres din 2005, Mircea Geoană. „Vreau să subliniez de la bun început că eu nu cer nici un congres, răspund doar unei întrebări. De şapte ani nu am nici o contribuţie nici la victoriile, nici la înfrângerile PSD. Sunt câteva greşeli pe care le-ar putea face PSD, iar una dintre ele ar fi să nu vadă de ce s-au pierdut alegerile. Ar fi o mare greşeală să înceapă vânătoarea de vrăjitoare înainte de a şti ce s-a întâmplat şi trebuie căutată cauza structurală, nu cea de conjunctură. Victor Ponta a primit peste 5,2 milioane de voturi (cu 11.425 mai puţin decât numărul voturilor cu care câştiga Traian Băsescu turul II în 2009 - n.red.), cu care, la o prezenţă normală de 52-53%, câştiga alegerile. Prin urmare nu are nici o legătură ceea ce s-a întâmplat în ziua votului cu activitatea PSD.

PSD poate ar avea nevoie de un congres care să dea legitimitate conducerii, indiferent dacă va fi una nouă sau tot cea veche. Dar cel mai important nu va fi înlocuirea sau reconfirmarea conducerii ci stabilirea liniilor directoare ale unei schimbări profunde, aşa cum noi, Grupul de la Cluj am cerut, lucru pentru care am fost îndepărtaţi din partid. La congresul din 2005 Ioan Rus spunea de la tribună un lucru care avea să se adeverească peste ani: «Tragic e că nu ne mai votează nici copiii noştri». Din păcate schimbarea a fost ratată datorită conservatorismului şi centralismului de la Bucureşti. Ar trebui luate în calcul şi părerile oamenilor din afară (şi nu zic să ţină cont de ce spun eu) pentru că, de regulă, analizele interne sunt viciate. Nu vreau să dau lecţii, dar reforma e necesară. Dacă nu le place cuvântul reformă, să-i zică modernizare. Va trebui un congres care să nu pună accentul în primul rând pe tăierea de capete ci pe cauzele profunde. Tăierea de capete o face DNA, dar PSD nu trebuie să aştepte să-i facă DNA reforma. Peste tot în lume tinerii votează stânga, în România e invers, acest lucru ar trebui să dea de gândit", a apreciat Dâncu.

La o săptămână de la eşec, social-democraţii clujeni au opinii diferite în privinţa a ce ar fi de făcut în continuare. Prim-vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Cornel Itu, crede în necesitatea unui congres, dar nu acum. „După părerea mea, în februarie sau martie ar trebui organizat un congres în care ori se va reconfirma actuala conducere, ori se va veni cu alte propuneri. Deocamdată e nevoie de o perioadă de calm, în care să se aşeze lucrurile, de aceea cred că februarie-martie ar fi o periodă foarte bună pentru un congres", a apreciat Itu. El nu se grăbeşte să găsească vinovaţi nici pe plan local pentru rezultatul lamentabil obţinut de Victor Ponta în judeţul Cluj şi dă vina pe un „fenomen neprevăzut". „Nu ştiu dacă e momentul oportun acum să punem în discuţie conducerea filialei. Mai întâi trebuie analizate cu foarte mult discenământ rezultatele fiecărei organizaţii în parte şi, poate, mai încolo, putem organiza şi o conferinţă judeţeană. Nu ştiu dacă trebuie sancţionaţi unii lideri de organizaţii din teritoriu, pentru că, deşi au pierdut, au fost organizaţii în care a crescut numărul voturilor primite de PSD. Trebuie analizat foarte bine, pentru că a fost o situaţie specială, cu o prezenţă foarte mare la vot, în care diaspora a generat un veritabil tsunami în ţară. A fost un fenomen neprevăzut de noi", a concluzionat Itu.

Pentru amânarea unor decizii militează şi vicepreşedintele PSD Cluj, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus. „Lucrurile nu trebuie făcute sub presiune, nu trebuie făcute la cald, imediat după eveniment. Trebuie lăsate lucrurile să se liniştească, apoi analizat unde s-a greşit, să nu ne grăbim, lucrurile trebuie analizate la rece, iar acest lucru e valabil pentru toată lumea, inclusiv la Cluj. Într-adevăr, rezultatul obţinut la noi, la Cluj, a fost foarte slab şi acest lucru va trebui analizat. A fost deja o şedinţă de birou, dar eu sunt în Maramureş şi n-am participat, aşa că nu ştiu ce s-a discutat", a declarat Cuibus.

În schimb, trezorierul PSD Cluj, consilierul judeţean Dan Canta, este de părere că singura treabă a PSD este să-şi vadă de guvernare. „Când oamenii n-au de lucru, îşi caută. Avem o guvernare de dus la capăt, am guvernat bine şi a fost o greşeală ce s-a întâmplat la prezidenţiale, dar asta e, când stau acasă, oamenii au timp mai mult de gândit. La fel este şi la Cluj, să ne vedem de guvernarea locală. Cei din consiliul local să-şi facă treaba de consilieri locali şi să-l tragă de mânecă pe tovarăşul Emil Boc pentru minunile pe care le face, iar noi, cei din consiliul judeţean să ne facem treaba să scoatem judeţul din haosul pe care l-au făcut colegii noştri liberali", a afirmat Canta. Deşi votul politic a dezavantajat net partidul său în judeţ, el consideră că trebuie organizate cât mai urgent alegeri parţiale pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean. „Cu cât vom avea alegeri mai repede, cu atât va fi mai bine. Aici nu-i vorba de interesele politice ale unor sau altora, e vorba de interesul judeţului, care are nevoie să fie reprezentat la cel mai înalt nivel de un preşedinte legitim, nu e loc de calcule că noi am pierdut şi alţii au câştigat în alegeri", a spus Canta.

Clujeanul senator de Maramureş Sorin Bota, cere congres extraordinar şi ameninţă chiar cu ruperea partidului. „E nevoie de un congres extraordinar şi depinde ce vrem. Dacă vrem un nou drum, trebuie organizat cât mai repede. Dacă vrem păstrarea formulei actuale de organizare şi funcţionare, cu aceeaşi conducere sau cu o conducere nouă, dacă amânăm din nou reformarea profundă a partidului, vom continua eşecurile înregistrate din 2004 până acum din punct de vedere al alegerilor prezidenţiale. Dacă vom continua să ne minţim unii pe alţii doar pentru ca unii să-şi conserve funcţiile şi sforarii să rămână la butoane, PSD va rămâne un partid puternic (nu aşa mare ca acum), dar va fi partidul chemat la guvernare, nu partidul care cheamă la guvernare, nu vom mai avea premier ci cel mult câţiva miniştri. Cu o reformă profundă poate că în cinci ani vom convinge electoratul că avem un PSD lipsit de tarele comunismului şi apucături megalomanice. A treia variantă ar fi ruperea PSD în două, trei, patru bucăţi - puţin probabil în chiar aşa multe fragmente - situaţie în care vor rămâne în partid cei convinşi că e bine aşa şi că data viitoare va fi mai bine, aşa cum ne-am amăgit mereu", a declarat Bota.

Preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj-Napoca, ministrul Aurelia Cristea şi ministrul Ioan Rus n-au putut fi contactaţi.

 

Comenteaza