Vasile Dîncu, discuții cu parlamentarii germani pe tema Schengen și a procesului de extindere a UE

Vasile Dîncu, discuții cu parlamentarii germani pe tema Schengen și a procesului de extindere a UE
| Foto: Arhiva Ziua de Cluj

Reprezentanții Comisiilor pentru afaceri europene ale Parlamentului României au primit, la Senat, delegația Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene din Bundestag.

Liderul PSD Cluj, senatorul Vasile Dîncu, subliniază că România este interesată să intensifice cooperarea cu Germania în domeniul industriei de apărare, iar în acest sens s-a încurajat, prin intermediul parlamentarilor germani, ca companiile germane să continue stabilirea de parteneriate tehnologice cu industria de apărare din România considerând că există oportunități substanțiale pentru acestea de a lua parte la modernizarea forțelor armate române.

„Am transmis omologilor germani că aderarea României la Spațiul Schengen, la sfârșitul lunii martie, prin ridicarea controalelor aeriene și maritime, este o etapă importantă în angajamentul ferm al României de continuare a demersurilor politico-diplomatice în vederea finalizării acestui proces, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre până la sfârșitul acestui an.

Un punct important al discuțiilor noastre a fost reprezentat de procesul de extindere a UE atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât și în vecinătatea estică a UE.

Am discutat cu partenerii germani despre nevoia de unitate la nivelul Statelor Membre ale UE, mai mult decât oricând, pentru reconsolidarea proiectului european, ca factor de reziliență în fața provocărilor, riscurilor și amenințărilor externe din bazinul Mării Negre și nu numai.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, importanța strategică a zonei Mării Negre şi consolidarea Flancului Estic al NATO sunt obiective care trebuie avute în vedere cu prioritate”, a declarat Vasile Dîncu.

Nu în ultimul rând, parlamentarii români au susținut nevoia unui sprijin robust din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova, similar celui oferit Ucrainei, în contextul în care ambele state au fost supuse acțiunilor agresive militare din partea Federației Ruse.

Comenteaza