Vasile Dîncu: Apelul lui Nicolae Ciucă pentru dreapta, „un vis care bântuie subconștientul liberal”

Vasile Dîncu: Apelul lui Nicolae Ciucă pentru dreapta, „un vis care bântuie subconștientul liberal”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a precizat, zilele trecute că a deschis discuţiile cu partidele de dreapta pentru a-l susţine la alegerile prezidenţiale din iarna acestui an. Declarația sa nu a trecut neobservată de partenerii de guvernare. 

„Am deschis dialogul punerii laolaltă a forţelor de dreapta. PNL e cea mai puternică forţă de dreapta din România. (...) Am discutat permanent în această perioadă, vom continua, e o perioadă de vacanţă, fiecare dintre partenerii noştri sunt plecaţi sau fiecare cu problemele lor, în momentul în care o să găsim o aliniere a timpului o să (... discutăm - n.r.). Putem discuta despre un proiect politic care să vizeze o linie de abordare comună a alegerilor prezidenţiale, parlamentare”, a spus Ciucă.

Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu (PSD) „taxează” declarația președintelui liberalilor, spunând că aceasta reprezintă de fapt visul PNL și anume cum să rămână mereu la putere, indiferent câte procente iau in alegeri.

„Cine are ceva vechime în politică știe că declarațiile din timpul vacanței de vară sau cele de la așa-zisele școli de vară ale tineretului sau femeilor din partide sunt făcute să dea de lucru presei, iar politicienii să dea senzația ca reflectează, în timp ce de fapt sunt în vacanță. Dacă ne raportăm însă cu seriozitate la ele vom vedea că aici nu este doar o declarație fără acoperire (cea a Dlui Ciucă) și chiar este un vis care bântuie subconștientul liberal: cum să rămână mereu la putere, indiferent câte procente iau in alegeri. E adevărat, a funcționat în ultimii ani, indiferent cât au obținut la alegeri, au găsit mereu salvatori care i-au păstrat la butoane.

A fost președintele Johannis, în primul rând, si paradoxal, adversarul cel mai important, PSD”, a spus Vasile Dîncu, pentru ZIUA de CLUJ.

Cinci „teme de gândire"

Europarlamentarul se întreabă ce înseamnă, de fapt, în zilele noastre, guvernare de dreapta și subliniază că toate crizele de până acum au uniformizat programele de guvernare.

Social democratul clujean atrage, totodată, atenția asupra câtorva aspecte, atunci când vorbim de ideologii.

UNU. Ce înseamnă guvernare de dreapta? (...)Singurul program expresiv liberal din discurs: nu mărim taxele, în timp ce ministrul liberal propune mereu proiecte de genul acesta, iar pe surse anunță că Ciolacu va mări taxe. 

DOI. Ce a făcut diferit Ciucă, ideologic, de ceea ce face Marcel Ciolacu? Sigur că eu sunt și subiectiv, dar aș putea să spun ce aduce nou Ciolacu, ca și program, dar nu vreau să fiu părtinitor. Spun doar că oamenii poate asteaptă să vadă ce inseamnă Guvernare de dreapta. Ce măsuri, ce ar fi nou? Pentru că altfel, pentru toată lumea guvernare de drepta este guvernarea PNL-USR-UDMR. Asta am văzut noi până acum. Când lansezi o candidatură ar trebui să spui ce nu face bine Ciolacu, mai ales că este competitor.

Nu auzim asta de la domnul președinte Nicolae Ciucă. Să fie oare din cauza că dacă ar critica ceva ar trebui să-și critice miniștrii PNL din guvern, aflați in funcții cheie?

TREI. Această referire vagă, fără nici un element de program ne duce doar la ideea că este vorba doar de o bătălie pentru a deține puterea cu orive preț, nu despre un program politic. Asta inseamnă că PNL când i-a convenit a spus că face cu PSD în coaliție un proiect pe termen lung, pentru stabilitatea României etc, iar după ce și-a obținut numărul de aleși locali, se neagă pe sine. Înțelegem că PNL este produsul unei joncțiuni între un partid de stânga și un liberalism (care in Europa tot stânga insemnă) dar cred că asemenea hibridare și schimbare de direcție nu poate funcționa chiar și la noi.

O fi electoratul din țara noastră mai neatent la nuanțe ideologice, dar chiar si gândirea simplă se uită la ideea de consecvență si te intreabă: când ai fost sincer, acum câteva luni când făceai planuri cu PSD pe termen lung, chiar 5 sau 10 ani, sau acum când invoci dreapta. 

PATRU. Vorbim totuși de consecvență. Evident, fiecare partid are dreptul să incerce toate variantele, dar oamenii mai văd un lucru, stai la putere, te bucuri de beneficiile puterii, dar te prefaci că ești în opoziție. Asta ține pentru militanții tăi, dar nu pentru toată lumea. 

CINCI. Prietenii noștri liberali vor să ducă discuția în altă parte deoarece știu că anul acesta campania electorală va avea ca subiect DESCARCAREA DE GESTIUNE PENTRU DECENIUL JOHANNIS. Nu va fi usor să găsescă parteneri pe dreapta care să le fie alături în a aduce un discurs pozitiv la acest bilanț. De fapt, aceasta este marea problemă a pritenilor noștri liberali cărora le doresc succes în concretizarea visului unei guvernări de dreapta, doar că anul acesta după două decenii de dreapta, roata se întoarce”, a mai spus Vasile Dîncu.  

 

Comenteaza