Verdictul lui Ponta: fără acciză nu se poate

Verdictul lui Ponta: fără acciză nu se poate
După întâlnirea cu creditorii României, premierul Victor Ponta a susţinut că pentru FMI şi CE acciza de 7 eurocenţi pe carburant e ca Sfânta Scriptură, de neînlocuit.

Noua acciză, cu destinaţie incertă, de şapte eurocenţi pe carburanţi pare a fi o fatalitate pe care preşedintele Traian Băsescu a reuşit s-o amâne, dar care nu mai poate fi evitată din 1 aprilie. Cel puţin aşa susţine şeful guvernului că i-ar fi transmis principalii creditori ai României.

„Păi nu se poate. Asta i-au spus şi cei de la FMI preşedintelui, că nu se poate renunţa pentru că, atunci, nu se mai închide bugetul. (...) Şi Comisia Europeană, şi Fondul Monetar au spus foarte clar că nu se poate redeschide bugetul şi, de altfel, nici nu intenţionăm să redeschidem bugetul", a anunţat Ponta după întâlnirea cu reprezentanţii creditorilor României.

Colegul de partid al lui Ponta, deputatul PSD Cornel Itu, spune că României i-ar fi fost mult mai bine dacă preşedintele nu forţa amânarea aplicării noului bir pe benzină. „E o necesitate, bănuiesc, şi n-o putem discuta. Trebuie aplicată şi consecinţele se vor vede în câteva luni, iar acestea vor fi benefice, după părerea mea. Păcat că preşedintele s-a opus aplicării acestei accize de la începutul anului, cum ar fi fost normal. Categoric, noua acciză nu se va resimţi în preţuri, eventual firmele de transport vor resimţi ceva efecte, dar neesenţiale", a afirmat Itu.
La rândul său, senatorul liberal Marius Nicoară apreciază consecvenţa premierului şi spune că noua acciză nu va avea impact în preţuri. „Premierul Ponta e consecvent cu politica fiscală şi economică pe care a gândit-o şi a anunţat-o încă de la începutul anului, când a spus că acciza se va aplica din 1 aprilie. Acciza nu se va simţi în preţuri, sunt convins că guvernul va şti să ţină în frâu excesele unora care vor încerca să speculeze această măsură", a apreciat Nicoară.

Mult mai catastrofică este viziunea deputatului PDL Adrian Gurzău. „E foarte rău. Creşteri semnificative ale preţurilor carburanţilor au apărut deja din octombrie, noiembrie, fără acea acciză. Dacă la asta adăugăm creşterea preţului la gaze şi inflaţia vom ajunge la o scădere dramatică a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai al românilor. Asta e tot ce ştie să facă acest guvern de demagogi şi mincinoşi. Şomajul e mai mare ca oricând, dacă vine şi această acciză vom avea o explozie a preţurilor bunurilor şi serviciilor şi o implozie a nivelului de trai, iar IMM-urilor le va fi foarte greu să-şi păstreze număerul de angajaţi", a comentat Gurzău.

Mult mai tranşant a fost senatorul UDMR Laszlo Attila. „Ei (USL - n.red.) au făcut acest buget şi tot ei au votat acest buget, cu acciză cu tot. Asta e, să şi-o asume", a spus Laszlo.

Comenteaza