Victor Ponta nu mai riscă să se supună judecăţii partidului

Victor Ponta nu mai riscă să se supună judecăţii partidului
Victor Ponta ar putea fi primul lider de partid care pierde alegerile dar îşi păstrează funcţia. Dacă la finele anului trecut, social-democraţii stabiliseră să organizeze congres extraordinar în luna martie, Biroul Permanent Naţional a decis luni să convoace în martie doar Consiliul Naţional, fără să mai pomenească nimic despre vreun congres.

Între timp, numeroase voci au pus renunţarea la congres pe seama temerilor lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea că ar putea pierde conducerea partidului, dar şi pe seama unui troc cu „baronii locali", ameninţaţi de Ponta cu pierderea privilegiilor. În continuare, în PSD există voci care cer congres cât mai urgent, voci care spun că structura supremă de conducere a partidului, în vreme ce alţi, în special cei apropiaţi actualei conduceri, respoing necesitatea unui congres înainte de termenul statutar, adică în 2017.

Prieten apropiat al lui Ponta, liderul social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, nu consideră necesară convocarea unui congres extraordinar. „Două lucruri trebuie urmărite pe termen scurt şi mediu: buna guvernare - şi, dacă acolo lucrurile vor merge bine, nu vor fi probleme nici la nivel politic - şi pregătirea unui program de reformă pentru îmbunătăţirea percepţiei publice asupra PSD. Nu congresul e prioritatea politică acum. Important pentru ţară e să avem o bună guvernare şi stabilitate politică, fără de care orice discuţie e sterilă.

Iar, ca partid, am făcut foarte multe lucruri bune la guvernare, dar sunt probleme de percepţie. Trebuie rezolvată problema de comunicare, dar trebuie şi o reformă a partidului. Dacă aduni atâţia oameni pentru un congres trebuie să le oferi un program, un proiect, or pentru asta trebuie analize serioase. Nu e cazul acum să pierdem vremea cu aşa ceva, acum trebuie să ne ocupăm de guvernare şi repararea percepţiei publice", a apreciat Lăpuşan.

Fostul ministru, deputatul Aurelia Cristea, evită să-şi exprime o opinie tranşantă în privinţa necesităţii unui congres îmn perioada imediat următoare. „Am participat la şedinţa de Birou Permanent în care s-a discutat prima oară despre un eventual congres şi nu s-a stabilit o lună fixă în care să se organizeze, s-a vorbit de martie, aprilie sau când se va stabili. E foarte bine că s-a convocat CN, pentru că, potrivit statutului, doar CN poate convoca un congres. Va trebui să avem o discuţie în CN despre poziţia ideologică a partidului, să ne reafirmăm doctrina social-democrată, fiind singurul partid de stânga din România să analizăm cauzele care au dus la pierderea alegerilor, să ne reconfigurăm poziţia partidului. Indiferent ce decizie se va lua apoi va trebui să fie una generatoare de stabilitate atât la guvernare cât şi politică. Cert este că sunt necesare decizii foarte clare în partid, în acest moment. Rămâne să vedem dacă aceste decizii vor putea fi luate în CN sau va fi necesar un congres", a comentat Cristea.

Fostul lider al social-democraţilor clujeni, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus crede în necesitatea unui congres dar nu chiar acum. „Sunt argumente şi pentru şi împotriva necesităţii unui congres. Trebuie făcută o analiză în linişte şi nu în spirit vindicativ, trebuie văzut de ce s-au pierdut alegerile, unde s-a greşit, iar cei care au greşit să-şi asume. Acum, dacă să facem congres peste trei săptămâni sau peste trei luni e de văzut. Acum lumea e agitată încă, e nervoasă, cred că ar trebui amânat un pic congresul, dar nu foarte mult. Trebuie făcut cu mult discernământ, cu multă atenţie, dar trebuie făcut", a opinat Cuibus.

Şi primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, apreciază că se impune organizarea unui congres. „Noi vom respecta orice decizie va fi luată la centru, dar sigur va trebui un congres în care să se discute clar măsurile pe care trebuie să le luăm în perspectiva alegerilor din 2016", a afirmat Suciu.

 

Comenteaza