Viktor Orban promite să continue "misiunea de pace" în Ucraina în ciuda criticilor din Uniunea Europeană

Viktor Orban promite să continue "misiunea de pace" în Ucraina în ciuda criticilor din Uniunea Europeană
| Foto: Facebook Viktor Orban

Premierul Viktor Orban a declarat că îşi va continua "misiunea de pace", în ciuda criticilor din partea Uniunii Europene potrivit cărora a depăşit rolul Ungariei ca deţinătoare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE.
 

UE trebuie să se alăture Chinei şi Statelor Unite, presupunând că Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, pentru a presa Rusia şi Ucraina să înceapă negocierile de pace, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri radioului de stat, relatează Bloomberg.

De când Ungaria a preluat rolul în mare parte administrativ al UE pe 1 iulie, Orban l-a folosit pentru a părea mai important în lumea diplomatică, întâlnindu-se cu Volodimir Zelenski, Vladimir Putin, Xi Jinping şi Donald Trump.

Orban a declarat că va continua să ofere informaţii actualizate despre întâlnirile sale numai după ce acestea au loc, aşa cum a fost cazul călătoriilor sale necoordonate în Rusia şi China. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, proaspăt realeasă, a calificat joi eforturile lui Orban mai degrabă ca o "misiune de împăcare". Vineri, liderul de la Budapesta a numit-o pe Ursula von der Leyen "naivă".

Şi preşedintele Consiliului European l-a criticat pe Orban. "Preşedinţia rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internaţională şi nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii", a scris Charles Michel.

Comisia Europeană a declarat luni că îşi va reduce participarea la reuniunile informale planificate de Ungaria în timpul preşedinţiei sale a UE, în urma incursiunilor diplomatice ale lui Orban la Moscova şi Beijing. De asemenea, Comisia va sări peste vizita tradiţională a comisarilor săi în ţara care deţine preşedinţia.

Comenteaza