Foto ZIUA de CLUJ: „Candidaţi la prezidenţiale?" / Mircea Geoană: „Următoarea întrebare, vă rog”

ZIUA de CLUJ: „Candidaţi la prezidenţiale?" / Mircea Geoană: „Următoarea întrebare, vă rog”
| Foto: ZIUA de CLUJ
Al doilea om în NATO la Cluj. Mircea Geoană: România poate să ajungă din urmă vestul / Mi s-a cerut să ajung capion al inovării în NATO
Al doilea om în NATO la Cluj. Mircea Geoană: România poate să ajungă din urmă vestul / Mi s-a cerut să ajung capion al inovării în NATO
Al doilea om în NATO la Cluj. Mircea Geoană: România poate să ajungă din urmă vestul / Mi s-a cerut să ajung capion al inovării în NATO
Al doilea om în NATO la Cluj. Mircea Geoană: România poate să ajungă din urmă vestul / Mi s-a cerut să ajung capion al inovării în NATO

Al doilea om în NATO a evitat să spună dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale. Mircea Geoană s-a aflat, joi, la Cluj-Napoca.

„Mă bucur să fiu aici în Cluj din nou. Mă bucur că am ajuns. După cinci ani la NATO, e timpul să mă gândesc la următorul capitol al vieții mele", spus, joi, la Cluj, Secretarul General Adjunct al NATO.

Întrebat de reporterul ZIUA DE CLUJ dacă următorul capitol al vieții lui implică și o candidatură la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a răspuns: „Următoare întrebare, vă rog”.

Secretarul General Adjunct al NATO s-a aflat joi la Cluj-Napoca, unde a vorbit participanţilor la evenimentul Techsylvania.

„Mă bucur să fiu aici. Voi nu puneți doar Clujul pe hartă, ci și România. Acum cinci ani, nu știu cum, am obținut acest job de top la NATO. E interesant că în tinerețe am avut șansa de a deveni ambasadorul României în SUA. În acele vremuri eram foarte interesați să ne alăturăm NATO și UE. Ne-am chinuit ca țară să ajungem aici. Cu un foarte bun prieten din Cluj, Vasile Pușcaș, am finalizat negocierile pentru a ajunge în Uniunea Europeană, când eram ministru de Externe. Când am ajuns la NATO, mi s-a cerut să fac multe și să ajung campion al inovării în NATO”, a spus Mircea Geoană în deschiderea celei de a doua zi a Techsylvania.

Acesta a afirmat că în acești ani plini de evenimente precum războiul din Ucraina, retragerea din Afganistan, conflictul din Fâșia Gaza, cărora li se adaugă şi alte tensiuni și provocări de securitate, faptul că a fost parte a inovației NATO a fost cea mai interesantă și transformativă experiență pe care a avut-o.

„Azi, lumea se transformă cum nu a făcut-o vreodată în istoria omenirii. Competiția geopolitică e mare. E o eră imensă a evoluției în tehnologie. Se dă și o competiție economică, iar securitatea devine foarte importantă. La NATO suntem foarte preocupați de inteligența artificială, există o întreagă strategie pentru această divizie. Vedem că Nvidia e una dintre cele mai valoroase companii din lume. E normal, pentru că AI-ul încarcă turbo celalalte lucruri. Dacă urmăriți piețele de capital de risc din America, banii care intră în bio-tech cred că sunt mai mulți decât în IT. Acest domeniu prinde viteză. Foarte curând ne vom putea recupera membrele amputate. Pentru prima oară în istorie, suntem foarte aproape să inventăm alte elemente față de cele din tabelul lui Mendeleev. Se va întâmpla în această decadă”, a mai spus Mircea Geoană.

Al doilea om în NATO a atras atenţia asupra feţei întunecate a progresului tehnologic.

„Vreau să fiți atenți și la alte aspecte. Există și un risc când vorbim despre tehnologie și societate. Dacă nu oferim multor oameni o educație corectă, s-ar putea să avem diferențe prea mari între cetățeni, iar unii să fie lăsați în urmă. Societate se schimbă, iar valorile ei, la fel. Acum o lume nouă se formează (...). Mulțumesc Domnului că suntem în NATO și UE. Nu vrea să mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla cu țări precum a noastră dacă nu eram aici. Iluzia că afacerile, inovația și tehnologia pot merge fără Guvern s-a teminat. Azi, 90% din ceea ce ține de securitate națională, inclusiv în NATO, e produs de sectorul privat”, a avertizat Geoană

Geoană, despre problemele NATO: „Am fost lenţi" 

„Una dintre problemele pe care le-am avut într-o organizație atât de mare precum NATO a fost faptul că am fost lenți. Guvernele sunt lente, marile organizații la fel. La fel și profesioniștii. Dar natura problemei e una birocratică. Când am primit slujba la NATO, a trebuit să știu cum să menținem tehnologia de ultimă oră. Cine controlează tehnologia și inovația sau o domină, atunci se va descurca în multe arii. Trebuie să mă asigur de imensul ecosistem din tot NATO-ul. Nu doar în Silicon Valley, în Londra sau Frankfurt”, a mai spus Mircea Geoană.

Acesta a lăudat universitățile din Cluj-Napoca:

„La NATO am creat primul fond de investiții (The Nato Innovation Fund - NIF) în Amsterdam. E independent. Se ocupă profesioniștii. NATO cu UE, putem investi împreună. Datorită NATO puteți merge să vă testați gratuit ideile în diferite state și poate, până la urmă, ajungeți să dezvoltați companii unicorn (cu valoare de peste 1 miliard dolari - n. red.). Acum nu e vorba doar despre Cluj, Transilvania sau România, ci despre regiunea noastră. E mult talent aici și în Ucraina. Sunt uimit de cum inovează atât de rapid fortați de război. (...) Așadar, NATO nu e doar un uriaș al securității. Puteți să vă desfășurați afacerile în pace pentu că suntem membri ai acestei alianțe”, a detaliat al doilea om în NATO.

Secretatul general adjunct NATO crede că, în următorii ani, țări din est precum România pot să ajungă din urmă economiile dezvoltate din vest. 

„În Marea Britanie urmează alegeri chiar în 4 iulie, ziua americanilor, iar în UK s-a vorbit despre faptul că, dacă acolo nu se mișcă lucrurile, în următorii ani România ar putea depăși Regatul Unit. Poate că nu va fi așa, dar cine știe? Voi, tinerii, sunteți cheia viitorului”, a mai declarat Mircea Geoană.

Comenteaza