Portofoliul obținut de România în CE, un nou motiv de conflict între PSD și PNL / Cum se vede situația de la Cluj: „Este normal în această perioadă electorală”

Portofoliul obținut de România în CE, un nou motiv de conflict între PSD și PNL / Cum se vede situația de la Cluj: „Este normal în această perioadă electorală”
| Foto: digi24.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți dimineață noua componență a Comisiei. Ea o propune pe românca Roxana Mînzatu pentru funcția de vicepreședinte executiv și îi acordă portofoliul pentru ocuparea forței de muncă, drepturi sociale și educație.

Portofoliul comisarului european desemnat de România, cu rolul de vicepreședinte executiv, are în vedere ceea ce Comisia numește „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”. Este pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană când România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Totuși, pe scena politică românească reacțiile sunt împărțite. Așa cum era de așteptat, social-democrații prezintă această numire ca un mare succes. De partea cealaltă, liberalii spun că este un eșec al premierului Marcel Ciolacu.

Buda: „Cel mai slab portofoliu pe care l-a avut România în Comisia Europeană”

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, care a afirmat că ceea ce a obținut Marcel Ciolacu este dezamăgitor, fiind cel mai slab portofoliu pe care l-a avut România în Comisia Europeană.

Nu pun la îndoială competențele doamnei Roxana Mînzatu și îi urez mult succes! Dar ceea ce a obținut domnul Ciolacu este dezamăgitor!

În locul unui domeniu economic important, România a primit „Oameni, Competențe și Pregătire” - un portofoliu fără o influență reală, în sectoare unde deciziile rămân la latitudinea statelor membre, nu a Uniunii Europene. Promisiunile lui Ciolacu de a obține un post relevant economic s-au dovedit doar vorbe goale.

Acesta este cel mai slab portofoliu pe care l-a avut România în Comisia Europeană. În timp ce alte țări își consolidează influența, noi rămânem cu un domeniu marginal, fără impact strategic la nivelul deciziilor europene. România merita mai mult. Este nevoie de altă abordare  și de lideri care să știe să negocieze pentru interesul nostru național!”, a transmis, pentru ZIUA de CLUJ, Daniel Buda.

Dîncu: „România ar fi primit o funcție onorifică, un portofoliu care nu ar influența deciziile în domenii care contează cel mai mult pentru țara noastră. Nimic mai fals și mai demagofic”

La polul opus, președintele PSD Cluj, eurodeputatul Vasile Dîncu, este de părere că prin prisma faptului că Roxana Mînzatu va ocupa și funcția de vicepreședinte al Comisiei este încă o victorie a României și a negocierilor duse de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

După anunțul Ursulei von der Leyen privind portofoliul atribuit României, unii reprezentanți ai dreptei s-au grăbit să spună că este un eșec al României sau al negocierii. Principala justificare inventată de Siegfried Mureșan, de exemplu, este acela că România ar fi primit o funcție onorifică, un portofoliu care nu ar influența deciziile în domenii care contează cel mai mult pentru țara noastră. Nimic mai fals și mai demagofic!

Chiar dacă cei de dreapta se opun cum pot, până și comisarul PPE Ursula von der Leyen înțelege că este nevoie de o schimbare radicală și încredințează României gestionarea unui teritoriu de competențe important în cel mai înalt grad atât pentru Europa, cât și pentru România.

Să sugerezi că țara noastră nu este interesată de migrația forței de muncă și de educație sau de adaptarea competențelor la viitorul ocupațiilor este cel puțin o mare greșeală, dacă nu chiar o rea-credință. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă. Cum să nu fie interesată România de adaptarea la digitalizare sau de programele de locuire ori de soluții antisărăcie?

Într-o Europă care a alunecat spre dreapta, în ultimele decenii, prezervarea modelului social european a devenit o urgență şi o şansă pentru reconstrucția europeană. (...) Faptul că Roxana Mînzatu va ocupa și funcția de vicepreședinte al Comisiei este, nu în ultimul rând, încă o victorie a României și a negocierilor duse de prim ministrul Marcel Ciolacu”, a scris Dîncu pe pagina sa de Facebook.

Analist politic: „Suntem în perioada electorală. Este normal ca cei care au propus-o pe doamna Mînzatu să considere numirea ca un succes, iar ceilalți ca un eșec”

Horia Nasra, analist politic, dar și fost președinte al PSD Cluj, spune că o cunoaște pe Roxana Mînzatu, fiind o persoană foarte bine pregătită pentru acest post din Comisia Europeană.

Este o nominalizare bună. Eu o cunosc destul de bine pe doamna Roxana Mînzatu. Este o doamnă foarte bine pregătită. Nu cred că există vreun mandat de comisar cu totul și totul deosebit, care să facă diferența. Dat fiind faptul că suntem înaintea campaniei electorale, sigur că cei care au propus actualul comisar îl laudă, adică pesediștii, iar cei care nu l-au propus și sunt parte a guvernării, adică liberalii, să critice. Nu m-aș aștepta ca în această perioadă electorală să existe un altfel de tratament față de cine am fi trimis la Bruxelles.

Dacă ne uităm la CV-ul doameni Mînzatu vedem că este extrem de bine pregătită și are o expertiză serioasă pe fondurile europene. Chiar dacă portofoliul nu este legat de fonduri europene, ea este cel puțin o persoană cu școala făcută la timp și vorbește foarte bine engleza. Asta lipsește din păcate la mai marii lideri politici ai țării. Este naiv să considerăm că un portofoliu te mai face mai mult sau mai puțin influent în Uniunea Europeană. Jocurile de putere sunt de alt tip acolo”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Horia Nasra.

Comenteaza