Problema drogurilor în școli. Daniel David critică lipsa de acțiune: „De ce profesorii nu i-au avertizat pe copii ce înseamnă încercarea, consumul? De ce nu și-a făcut MAI datoria?”

Problema drogurilor în școli. Daniel David critică lipsa de acțiune: „De ce profesorii nu i-au avertizat pe copii ce înseamnă încercarea, consumul? De ce nu și-a făcut MAI datoria?”

Ministrul Educației, Daniel David, spune că lupta împotriva consumului de droguri în școli începe cu măsuri directe și critică atât lipsa de acțiune a profesorilor și consilierilor școlari, cât și pe cea a autorităților.

„Ministerul (Educației - n.red.), școala, împreună cu Ministerul de Interne trebuie să controleze prezența celor care vând droguri și care oferă astfel de lucruri în jurul școlii”, a declarat ministrul vineri, în prima conferință de presă de la numirea în funcție în Guvernul Ciolacu 2, potrivit Edupedu.ro.

Acest nivel de acțiune trebuie completat de prevenția în școală, unde profesorii și consilierii trebuie formați pentru a recunoaște și a interveni în cazurile în care elevii manifestă comportamente asociate consumului.

„Nu e o problemă ușoară, e o problemă foarte, foarte complexă și în același timp e o problemă reală. Adică presiunea este într-adevăr foarte, foarte mare și atunci și abordarea trebuie să fie la rândul ei complexă, că nu poți să-i spui «hai să avem mai mulți psihologi care să facă terapie», nu ajunge. Întrebarea este de ce nu și-a făcut Ministerul de Interne datoria și să curețe spațiul din jurul școlii, spre exemplu, de astfel de oferte tentante.

De ce profesorii și consilierii nu i-au avertizat prin educație pe copii ce înseamnă încercarea și consumul și ce consecințe poate să aibă acest lucru. De ce n-ai servicii disponibile atunci când ai nevoie de ele și să fie servicii de tip evidence based (bazate pe dovezi)? Cam asta pot să vă spun ca psiholog, nu neapărat ca ministru”, a mai spus Daniel David.

În ceea ce privește intervenția în cazurile deja identificate, ministrul subliniază importanța orientării rapide a elevilor către servicii de psihoterapie și tratamente medicale.

„Foarte multe servicii de acest tip există, dar ele trebuie să fie bazate pe dovezi, să fie eficiente”, a spus acesta, adăugând că nu orice intervenție psihologică sau tratament medical este adecvat.

Comenteaza