Proiect cu 8 blocuri, pe malul Someșului, aprobat în Florești. Cine sunt numele din spatele mega-afacerii imobiliare

Proiect cu 8 blocuri, pe malul Someșului, aprobat în Florești. Cine sunt numele din spatele mega-afacerii imobiliare
| Foto: google maps

În cadrul ședinței de Consiliu Local Florești de joi, 26 septembrie 2024, a fost apobat un plan urbanistic zonal (PUZ) ce vizează construirea a 8 blocuri, însumând aproximativ 400 de apartamente, pe strada Tineretului din cea mai mare comună din țară.

Suprafața totală a terenului este de 27.473 mp. Beneficiarul investiției este societatea Megaloc Tineretului SRL din Florești. Firma a raportat, pe anul 2023, un profit negativ, având datorii de aproximativ 15 milioane de lei.

Societatea este sub umbrela Megaloc Imob Florești SRL, care are mai multe proiecte imobiliare în cea mai mare comună din țară (Megaloc Porii, Megaloc Lacului, Megaloc Frunzișului). Firma este controlată de patru companii cu acționariat român și străin (Austria și Ungaria).

  • Megaloc Tineretului SRL este administrată de Zfania Simon (cetățean român) și are ca asociați două persoane juridice: Megaloc Imob SRL (90%) și Toolscenter SRL (10%). 
  • Megaloc imob SRL este administrată tot de Zfania Simon și are patru persoane juridice în acționariat: Anigro Real SRL (30%), Amro Real SRL (30%), Sidarix Real SRL (30%) și Toolscenter SRL (10%).
  • Toolscenter SRL este administrată de cetățeanul israelian David Zazashvili și are ca asociați două persoane fizice, Zfania Simion (50%) și David Zazashvili (50%).
  • Anigro Real SRL este administrată de David Zazashvili și îl are ca acționar unic pe cetățeanul maghiar Shamel Sani.
  • Amro Real SRL este administrată de același David Zazashvili și are ca asociați doi cetățeni austrieci: Megre Arie (50%) și Hanani Michael (50%).
  • Sidarix Real SRL este administrată tot de israelianul David Zazashvili, iar unic asociat este cetățeanul maghiar Baran Kalasz Beatrix.

Ce prevede proiectul

Pe lângă blocurile care vor avea un regim maximum de înălțime de 5 etaje, proiectul mai prevedea amenajarea unor parcuri, spații verzi, precum și a unor servicii publice și de interes public constituite în clădiri dedicate.

Potrivit documentației, zona este caracterizată de funcțiunea de locuire cu funcțiuni complementare, propunerea acestui PUZ se integrează din punct de vedere arhitectural și urbanistic în țesutul construit existent.

Modernizarea circulațiilor și realizarea de noi circulații se face din inițiativa și pe cheltuiala beneficiarului

Construcțiile vor avea un nivel ridicat de calitate, se vor respecta înălțimile maxime și retragerile impuse de regulamentul local de urbanism. Totodată, zona este echipată edilitar complet. Toate clădirile se vor racorda pentru asigurarea utilităților necesare la rețelele edilitare publice. 

Prin implementarea proiectului propus se va urbaniza o zonă liberă prin construirea unor imobile de locuințe colective, zona nefiind afectată în mod negativ, aceste funcțiuni sunt complementare celor existente în zonă; în scopul creșterii calității vieții locuitorilor se va amenaja spațiul verde din incintă, alei pietonale, zone de recreere și un loc de joacă pentru copii. Aceste spații vor avea caracter public.

Modernizarea circulațiilor și realizarea de noi circulații se face din inițiativa și pe cheltuiala beneficiarului, suprafețele de teren afectate se vor dezmembra și se vor înscrie cu titlul de drum. Prin proiectele de urbanizare viitoare se poate îmbunătăți calitatea si funcționalitatea din ansamblurile propuse, urmări obiectivul principal de creștere a calității locuirii.

Dezvoltarea noilor ansambluri implica reconsiderarea si eficacitatea mobilității, crearea de spatii publice diferențiate si specializate, dezvoltarea serviciilor publice si comerciale care sa răspundă nevoilor actuale ale locuitorilor din zona dar si a viitorilor locuitori. Intervențiile viitoare propuse cresc gradul de mixaj funcțional, ameliorează condițiile de locuire si in același timp, cresc gradul de coerență al structurii zonei”, se arată în referatul de aprobare.

Amenajarea şi utilizarea spaţiului public se va face cu respectarea reglementărilor de mai jos. Spaţiile verzi, de tipul scuarurilor sau grădinilor vor avea acces public nelimitat. Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul majorității PNL+UDMR, cei de la USR votând împotrivă.

Comenteaza