Proiect major de evaluare a riscurilor climatice pentru Zona Metropolitană Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Mar 2025, 12:17
- Promo
- Ascultă știrea

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) derulează un proiect de cercetare prin programul Horizon 2020 al Comisiei Europene, prin care va realiza o evaluare cuprinzătoare a riscurilor climatice pentru Zona Metropolitană Cluj.
Proiectul este intitulat Evaluare Metodică a Riscurilor Climatice pentru Zona Metropolitană Cluj – MECRA-Cluj și este în valoare de 148.250 de euro.
MECRA-Cluj a început în octombrie 2024 și va dura aproape doi ani (22 de luni). El este susținut printr-o finanțare câștigată în cadrul proiectului european mai larg numit CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX (CLIMAAX). Prin acesta se dezvoltă metode și instrumente științifice de evaluare a riscurilor climatice, în Uniunea Europeană.
Astfel, MECRA-Cluj va utiliza cadrul metodologic și instrumentele CLIMAAX pentru a efectua o evaluare multi-risc a schimbărilor climatice la nivel metropolitan. În acest scop, ZMC a construit un parteneriat cu Austrian Institute of Technology (AIT), cea mai mare organizație austriacă de cercetare și tehnologie, și cu Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, care se vor ocupa de prelucrarea datelor culese din teren. Cele două instituții vor avea sarcina de a analiza pe de o parte datele existente la nivel european, și pe de altă parte, pe cele culese de la nivel metropolitan, pentru a le integra și realiza o evaluare cuprinzătoare a riscurilor climatice cu care se confruntă Clujul și zona sa metropolitană.
„Aș vrea să evidențiez calitatea și relevanța consorțiului pe care l-am constituit. Expertiza AIT și UBB în domeniul interpretării datelor legate de riscurile climatice este unanim recunoscută. Suntem siguri că la finalul proiectului vom avea o bază solidă de informații tehnice și cunoștințe, care să stea la baza oricăror decizii administrative ce se vor lua în domeniul rezilienței climatice”, a declarat Adrian Răulea, director de strategii și dezvoltare al ZMC.
Trei faze, două riscuri majore
Inițiativa MECRA-Cluj este structurată în trei faze distincte. Prima presupune implementarea metodologiei și instrumentelor comune CLIMAAX pentru evaluarea multirisc și analiza rezultatelor. A doua înseamnă rafinarea evaluării multi-risc, utilizând date locale detaliate. În faza finală, vor fi explorate opțiunile de adaptare și acțiunile relevante la nivel local, pentru a aborda riscurile și vulnerabilitățile identificate.
La modul concret, proiectul se va concentra pe două riscuri majore, identificate la nivelul ZMC, și anume fenomenul inundațiilor rapide (flash floodings) și cel al valurilor de căldură (heatwaves). „Obiectivele urmărite cu privire la aceste fenomene includ îmbunătățirea înțelegerii autorităților locale asupra schimbărilor climatice și a prognozelor pe termen mediu și lung, evaluarea utilității instrumentelor CLIMAAX pentru crearea de metodologii de prevenire și intervenție și evaluarea ipotezelor de vulnerabilitate pentru inundații și valuri de căldură”, a adăugat Adrian Răulea.
Proiectul își propune, de asemenea, să contribuie la rafinarea documentelor de planificare regională privind adaptarea la schimbările climatice. În acest sens, printre părțile interesate implicate în proiect se numără Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Administrația Națională de Meteorologie, Compania de Apă Someș, mediul academic, sectorul privat și cetățenii.
„Această inițiativă reprezintă un pas crucial pentru Zona Metropolitană Cluj în îmbunătățirea înțelegerii riscurilor climatice și în dezvoltarea de strategii bazate pe dovezi pentru a construi reziliența în fața evenimentelor climatice și meteorologice tot mai frecvente. Rezultatele proiectului sunt așteptate să contribuie semnificativ la planul regional de adaptare la schimbările climatice și la strategiile de gestionare a riscurilor”, a declarat Zoltan Coraian, directorul general al ZMC.
Finanțarea proiectului este asigurată de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în cadrul programului Orizont Europa, prin Consorțiul CLIMAAX.