60.000 credincioşi la Nicula GALERIE FOTO/VIDEO

60.000 credincioşi la Nicula GALERIE FOTO/VIDEO
Un număr de 60.000 de credincioşi se roagă la Mănăstirea Nicula Sfintei Fecioare Maria.

Slujba a început şi e oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ, alături de invitaţii săi, protopul românilor din Valea Timocului, Bojan Alexandru, PS Timotei - episcopul Spaniei şi Portugaliei, PS Vasile Someşanul şi PS Ignatie Mureşanul, arhiepiscop vicar al Spaniei şi Portugaliei.

La slujbă sunt aşteptaţi în continuare mai mulţi credincioşi. După slujba care va fi oficiată până la ora 12 credincioşii aşteaptă şi 16.000 de sarmale, oferite de Mitropolia Clujului.

ziuadecj.ro vă ţine la curent cu toate amănuntele de la slujba de la Nicula.

UPDATE

Un număr de 80 de urgenţe tratate de medici la Nicula până la ora 9 dimineaţa, în doar 12 ore.
Potrivit medicilor, majoritatea medicilor au venit cu julituri, dar au fost şi probleme grave - probleme cardiace şi lipotimii din cauza postului negru. "Am avut 80 de urgenţe. Am avut şi probleme cardiace, tulburări de ritm cardiac, dar majoritatea au fost lipotimii, pentru că oamenii au ţinut post negru", a spus Sanda Chiţa, medic pe ambulanţa deplasată la Nicula. Cel mai grav caz a fost sesizat noaptea trecută la ora 1, când o femeie din Gherla a leşinat pentru că ţinuse post negru peste 24 de ore.

Credincioşii care au cerut ajutorul medicilor cu escoriaţii s-au julit la genunchi şi coate pentru că, potrivit obiceiului vechi de câteva sute de ani, înconjoară mănăstirea de la Nicula în coate şi genunchi. Cât priveşte cei care cer ajutor medical din cauza postului, aceştia nu mănâncă şi nu beau nimic zile bune.


UPDATE 2

În predica sa de la Nicula, mitropolitul Clujului Andrei Andreicuţ s-a arătat dezamăgit de rata mare a divorţurilor. 

"Familia este celula de temelie a societăţii omeneşti şi are un rol esenţial în mersul înainte al acestei societăţi. Familia tradiţională suferă, intră într-o criză. În ultima vreme, divorţurile s-au triplat şi mă doare sufletul când aud despre atâtea divorţuri. Criza familiei este o criză a societăţii contemporane. Observăm ce se întâmplă, se vorbeşte tot mai des de uniune consensuală, se fac căsătorii de probă, dar un lucru şi mai grav este că se vorbeşte de căsătorii între persoane de acelaşi sex. Biserica noastră militează pentru stipularea în Constituţie că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie şi copilaşii lor. Nu pedepsim pe nimeni, dar vrem ca normalitatea să fie subliniată. În faţa acestei stări de lucruri, ce face biserica? Biserica vine şi afirmă că această instituţie fundamentală, familia, reflectă misterul Sfintei Treimi", a spus mitropolitul Clujului.

IPS Andrei i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să se roage Maicii Domnului să mijlocească pentru ca tinerii "să întemeieze familii puternice, pentru ca România să nu se prăbuşească şi să meargă înainte".

"Trebuie ca familia să se roage lui Dumnezeu. O casă în care nu este preocupare religioasă, duhovnicească, nu o putem numi o casă creştină. Din păcate este o mare ispită televizorul, şi adormim la televizor fără să ne rugăm. După o săptămână de trudă trebuie să mergem două ceasuri la biserică, este vreme şi pentru munte şi pentru mare, toţi membrii familiei trebuie să meargă la biserică. E nevoie de familii creştine puternice şi o rugăm pe Maica Domnului să intervină la Domnul Hristos să întărească familile noastre", a mai arătat înaltul ierarh ortodox.

La slujba de Liturghie mai sunt prezenţi, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, deputaţii PSD Aurelia Cristea şi Radu Zlati, primari din judeţul Cluj.

Comenteaza