Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și superstiții / Ce NU e bine să faci de Pocroave
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Oct 2024, 10:53
- Religie
- Ascultă știrea

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 1 octombrie, zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave", este o sărbătoare care își are originea de la un eveniment miraculos care s-a petrecut în secolul al X-lea, în biserica Vlaherne din Constantinopol.
Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”.
Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Superstiții legate de această sărbătoare
Se spune că vremea din ziua de Acoperământul Maicii Domnului prevestește cum va fi iarna care urmează: dacă este soare, iarna va fi blândă, iar dacă plouă, iarna va fi grea.
Fetele nemăritate se roagă Maicii Domnului să le ajute să își găsească un soț bun, iar cei care țin post în această zi se crede că vor avea parte de noroc tot anul.
Tradiția mai arată că astăzi este bine să se țină post, pentru a fi feriți de necazuri, boli și dușmani. Credincioșii care postesc mănâncă doar covrigi cu apă sau ceai.
Azi nu se tunde părul, care nu trebuie aruncat și nici ars, deoarece se pot face farmece cu el.
De asemenea, astăzi nu se lucrează pământul deoarece trebuie lăsat să se odihnească pentru a fi fertil la anul.
În această zi nu se spală rufe, deoarece apa este considerată sacră astăzi și nici nu se coase, pentru că se crede că cusutul atrage spiritele rele.
Tot astăzi nu trebuie să dai cu împrumut nimic pentru că poate atrage lipsuri în gospodărie tot anul.
Rugăciunea Cinstitului Acoperământ
”Măicuța noastră cea bună, stăpână de Dumnezeu Născătoare, acoperă-ne cu Cinstitul Tău Acoperământ, izbăvește-ne de tot răul și roagă pe Fiul Tău și Dumnezeul Nostru să mântuiască sufletele noastre. Amin!”