Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri în ziua în care Arhanghelul Gavril a vestit că se va naşte Iisus Hristos

Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri în ziua în care Arhanghelul Gavril a vestit că se va naşte Iisus Hristos

Pe 25 martie a fiecărui an, biserica sărbătorește Buna Vestire, momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte. Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.

Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Bună Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbă­torile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Totodată, în această zi, flacaii si fetele îl intrebau pe cuc când se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, insemna ca mai au un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica. De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această. Se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. De asemenea, în aceasta zi se spune că este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor și pentru a avea spor în casă.

 

Comenteaza