Calendar ortodox 2019 | Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi. Ce să nu faci astăzi

Calendar ortodox 2019 | Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi. Ce să nu faci astăzi

Credincioşii ortodocşi îi sărbătoresc, în 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Cei Trei Ierarhi sunt considerați drept cei mai mari învățători și păstori din istoria creștinismului. Sunt cunoscuți și respectați pentru viața duhovnicească şi pentru modestia și smerenia cu care au trăit pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu.

În această zi, la sate, se fac praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere  se roagă și țin post o avea o căsnicie fericită.

Tradiția mai spune că celui care va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească.

În tradiția populară se spune că începând cu 30 ianuarie se schimbă vremea şi începe grâul să încolţească, vremea dând spre primăvară.  

Ce să faci şi ce să nu faci astăzi:

În această zi nu se spălă rufe și nu se mătură în gospodărie.

Nu se înstrăinează sau nu se împrumută lucruri din casă. 

Nu e bine să te cerţi în această zi. Ca să iţi meargă bine tot anul, trebuie să faci pace cu cei pe care i-ai suparat sau te-au suparăt. 

În această zi este bine să-i ajuti pe cei sărmani, în special pe copii. Bunătatea dovedită astăzi va fi rasplatită de Bunul Dumnezeu.

Pentru a avea noroc la bani şi a nu îndura foamea tot anul, astăzi e bine să mananci cu moderaţie. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza