Calendar ortodox 23 octombrie 2023: Ce sărbătoare importantă este luni?

Calendar ortodox 23 octombrie 2023: Ce sărbătoare importantă este luni?
| Foto: stirilekanald.ro

n fiecare an, pe data de 23 octombrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Iacob, ruda Domnului. 

Sfântul Iacob mai este cunoscut și sub numele ruda Domnului pentru că a fost fiul lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

Biserica Ortodoxă precizează că este bine să îl numim vărul Domnului, nicidecum fratele Domnului Iisus Hristos.

Explicația este că Iisus Hristos a venit pe lume pe cale supranaturală și nu a fost rodul legăturii dintre Iosif si Fecioara Maria.

Întâlnit sub numele de „fratele Domnului”, înseamnă că la evrei, gradele de rudenie erau reprezentate într-un singur cuvânt: frate.

Mama lui Iacob, Salomeea, era ruda cu Maica Domnului. Iosif a devenit logodnicul Mariei la bătrânețe, după e soția sa, Salomeea, a murit. 

Tradiția spune că Iacob a călătorit în Egipt alături de tatăl său, Fecioara Maria și Pruncul în perioada în care Irod căuta să-L omoare pe Iisus Hristos. 

Sfântul Iacob a fost primul episcop al Ierusalimului. A format prima slujbă a Sfintei Liturghii, variantă care ulterior a fost prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Liturghia Sfântului Iacob este săvârșită și în zilele noastre în Biserica Ortodoxa Greaca, pe 23 octombrie, atunci când este prăznuit.

Sfântul Apostol Iacob a reușit să convertească mulți iudei și elini la credința creștină. Când Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotărât să-l ucidă. Bătrânii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului și să  spună de acolo împotriva lui Hristos.

Iacob a urcat, dar le-a spus celor prezenți că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. După această mărturisire, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim și ucis cu pietre, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza