Calendar ortodox 27 noiembrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini! Ce rugăciune să rostești: ”dă-mi lumină strălucitoare şi har din ceruri!”

Calendar ortodox 27 noiembrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini! Ce rugăciune să rostești: ”dă-mi lumină strălucitoare şi har din ceruri!”

În fiecare an, pe data de 27 noiembrie este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar.

Sfântul Iacob  a trăit în cetatea persană numită Bitlava, în perioada secolului al IV-lea. Odată cu trecerea timpului și înaintarea în vârstă, acesta ajunge să jertfească zeilor. Se pare că acest aspect a avut loc din cauza prieteniei pe care o avea cu Izdegherd, pe atunci împăratul perșilor. Astfel, ca urmare a acțiunii sale de a se lepăda de credința în Hristos, mama sa i-a transmis următoarele: “ O, ticălosule! Pentru ce ai lăsat pe Dumnezeu, Împăratul cerului, pentru cinstea omenească? Căci făcând după plăcerea împăratului acestuia vremelnic, ai pierdut viața cea fără de moarte.

Și slujind împăratului acestuia stricăcios, te-ai lepădat de Cel nestricăcios. Ai schimbat adevărul pe minciună, lăsând credința în Hristos și ai primit înșelăciunea diavolească.”. 

Odată ce Sfântul Iacob a citit cuvintele transmise de către mama sa, în mod repetat, și-a spus: “ Știu ce voi face, ca să nu piară până în sfârșit sufletul meu. Voi petrece bătând neîncetat în ușa milostivirii lui Dumnezeu, până când îmi va deschide; căci știu că-mi va deschide, pentru că este Îndurat și Milostiv și nu voiește moartea păcătosului, ci primește cu bucurie pe cei ce se pocăiesc.”.

Astfel, din cauza faptului că Sfântul Iacob a mărturisit în fața împăratului că este creștin, prin urmare, avea credință în Hristos, acesta a poruncit să i se taie mădularele. Cu toate acestea, înainte de a fi supus la mai multe chinuri, Sfântul Iacob s-a rugat: “ Doamne Dumnezeul meu ascultă-mă pe mine robul Tău și căutând din înălțimea cea sfânta a Ta, dă-mi tărie și putere în ceasul acesta pentru ca să rabd durerile acestea și să-mi răsplătesc cu sângele meu greșeală, căci mă lepădasem de Tine făcătorul și Stăpânul meu. Acum îmi pare rău de aceasta și mă întorc la Tine, Dumnezeul meu. Mărturisesc Preasfânt numele Tău și-mi pun sufletul meu pentru Tine. Iar Tu, Doamne, trimite-mi ajutorul Tău spre răbdare, ca să vadă vrăjmașii Tăi și să se rușineze, căci Tu, Doamne, m-ai ajutat și m-ai mângâiat.”.

După cele spuse, imediat ce i-au fost tăiate degetele de la o mână, Sfântul Iacob a rostit cuvintele: „ Păstorii, când tund oile, tunzând partea din dreapta, oare lasă pe cea din stânga netunsă? Eu sunt oaie a turmei lui Hristos, care m-am dat în mâinile voastre pentru Domnul meu, ca să-mi tundeți mădularele mele ca pe o lână; acum având mâna cea dreaptă tunsă, o voi cruța pe cea stânga? Nu voi cruța nici unul din mădularele mele; ci mă voi dezbrăca de trupul meu stricăcios, pentru ca să mă îmbrac într-unul nestricăcios.”.

După toate cele rostite, Sfântului Iacob i s-au tăiat și degetele de la cealaltă mână, apoi de la picioare, pentru ca ulterior să urmeze mâinile, iar în cele din urmă a trecut la cele veșnice după ce i s-a tăiat capul, potrivit kfetele.ro.

loading...
Comenteaza