Când începe Postul Crăciunului 2024/ Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Noi 2024, 13:13
- Religie
- Ascultă știrea
Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din an, durează 40 de zile și are o importantă deosebită pentru credincioși.
Postul care precede sărbătoarea Nașterii Domnului durează 40 de zile, dar este mai permisiv decât cel al Paștelui, fiind multe zile cu dezlegare la pește și vin.
În fiecare an, postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie, iar ultima zi de post este duminică, 24 decembrie.
În Postul Naşterii Domnului, timp de 40 de zile, credincioşii respectă o serie de reguli stabilite pentru această perioadă ce amintește de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Aşa cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm şi noi naşterea lui Hristos.
Durata de 40 de zile a Postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul din Constantinopol din anul 1166 ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Decizia s-a luat din dorința de a se uniformiza cultul Bisericii. Nu toți creștinii posteau la fel de aspru și pe aceeași durată de timp. Unii se nevoiau cu post aspru câte șase săptămâni, pe când alții alegeau un post ușor pe o durată de șapte zile.
Lăsata Secului. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Anul acesta Lăsatul Secului cade joi, 14 noiembrie. Când această dată pică într-o zi de miercuri au vineri, se lăsă sec cu o zi înainte.
De Lăsata Secului se fac ultimele nunți până la sărbătorile de iarnă, deoarece în timpul postul sunt interzise nunțile. Credincioșii trebuie să se spovedească și să se pregătească pentru Împărtășanie.
În lumea satului românesc, Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului aduce rudele laolaltă, la o masă mare, cu mâncare şi băutură din belşug. Lăsatul Secului de Crăciun era, înainte vreme, respectat cu sfinţenie, în Bucovina existând credinţa conform căreia "cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul", respectiv că "e rău de bătut piatra peste holde" (Th. Speranţia).
Prima zi a Postului Crăciunului cuprinde numeroase rituri de purificare. Resturile provenite de la cina din această seară sunt strânse în faţa de masă şi aruncate, cu faţa la răsărit, păsărilor cerului.
De Lăsata Secului nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele.
Zilele cu dezlegare la pește
În 2024, sunt 14 dezlegări la pește în Postul Crăciunului, iar Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie și 20 decembrie să fie zilele cu dezlegare la pește și vin.
Pe lângă abținerea de la mâncarea de dulce, preoții le atrag atenția credincioșilor să se abțină și de la alte lucruri. Mai mult aceștia îi îndeamnă pe cei care vor să țină post să îi ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă mai des la biserică și să se împace cu persoanele cu care s-au certat.
Ce nu ai voie să mănânci în Postul Crăciunului
Cu toate că este un post de lungă durată, Postul Crăciunului este mai ușor decât Postul Paștelui, deoarece creștinii au parte de mai multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. În timpul Postului, se consumă doar mâncăruri de post.
Creștinii nu au voie să consume carne, ouă și brânză, iar în zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea trebuie să fie consumată fără ulei și nu se bea vin.