Înălţarea Domnului, sărbătorită de ortodocşi şi catolici

Înălţarea Domnului, sărbătorită de ortodocşi şi catolici
Credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici au sărbătorit joi Înălţarea Domnului, una dintre cele mai importante praznice de pe parcursul anului, cunoscut în popor şi ca Ispas.

 

Înălţarea Domnului este sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Înviere, în joia din cea de-a şasea săptămână după Paşte. Biserica ortodoxă de pe Calea Dorobanţilor din Cluj-Napoca, din apropierea Facultăţii de Ştiinţe Politice a UBB şi-a sărbătorit ieri hramul, de Înălţarea Domnului. De la ora 10:00 a fost oficiată Liturghia, urmatăde un parastas pentru eroii neamului. La ora 12:00, la fel ca în celelalte biserici de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, au fost trase clopotele, în memoria eroilor. La final grupul artistic Românaşul, de la Şcoala Simion Bărnuţiu, din cuprinsul parohiei, a susţinut un program artistic.

Sărbătoarea Înălţării Domnului are în centru momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul apostolilor, pe care i-a binecuvântat, şi a doi îngeri.

Evenimentul este relatat în Evaghelie. Din această zi şi până la Rusalii - Pogorârea Duhului Sfânt, celebrate la 50 de zile după Înviere, unii dintre creştini se salută cu "Hristos s-a înălţat!", "Adevărat S-a înălţat!". Praznic împărătesc, cunoscut în popor drept Ispas, Înălţarea este precedată de slujbe bisericeşti specifice. Cea mai veche menţionare a sărbătorii datează din prima parte a secolului IV şi a căpătat anvergură după ce împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, a ridicat o biserică unde Înălţarea Domnului se sărbătorea cu mare fast, pe muntele de unde Isus s-a înălţat la cer.

Comenteaza