Mitropolitul Clujului, în Săptămâna Mare: „În atmosfera păcii putem gusta și bucurie”
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Apr 2022, 16:30
- Religie
- Ascultă știrea
ÎPS Andrei Andreicut le-a transmis credincioșilor tradiționalul mesaj de Paști. In cuvantarea sa, Mitropolitul Clujului a vorbit și despre războiul din Ucraina, și despre refugiati.
Înaltpresfințitul (ÎPS) Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a transmis tradiționalul mesaj înainte de Paște către credincioși de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca.
Pastorala la Învierea Domnului 2022 - „Bucuria se naște din rugăciuni”
„La începutul slujbei de Înviere, proclamăm solemn: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea». Plecând de la această afirmație, Pastorala de Paști din acest an, am intitulat-o «Bucuria se naște din rugăciuni». S-a meditat mult asupra bucuriei, și în general, bucuriile sunt împărțite în trei. Sunt bucuriile păcatului, apoi bucuriile curate iar cele mai de sus - bucuriile sfinte. Bucuriile păcatului țin puțin, până se consumă păcatul”, a spus ÎPS Mitropolit al Clujului, Andrei.
Acesta a dat și exemple de bucurii ale păcatului, bucurii curate și bucuriile sfinte.
„Se simte bine omul care este dependent de alcool, câtă vreme, euforia alcoolului îi este în minte, dar după aceea râmâne amărăciune și sănătate zdruncinată. Mai este și omul care se droghează. Câtă vreme este sub influența drogurilor se simte bine, dar apoi, sănătatea lui este distrusă. La bucuriile curate, avem bucuria omului care s-a realizat, care își întemeiază un cămin frumos, care are copii cuminți, care răzbește în viață. Această bucurie ține mult mai mult, cât o viață, dar nici acestea nu trec cu noi dincolo de ușa mormântului. Cele mai înalte bucurii sunt bucuriile sfinte, care se declanșează pe pământ, însă ele nu ne părăsesc nici după ce trecem în eternitate, ci merg cu noi. O asemenea bucurie este proclamată solemn la Paști”, mărturisește Mitropolitul Andrei.
„Constatăm cu durere că omul vremurilor noastre se roagă puțin/În Transilvania doar 20% dintre creștini vin la biserică”
ÎPS Andrei spune că aceste bucurii sunt legate de rugăciune.
„Sfântul Apostol Pavel, în prima epistolă către Tesalonicieni (capitolul 5, versetul 16-17), ne spune: «Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat», cu alte cuvinte, sursa bucuriei sfinte este rugăciunea. Constatăm cu durere faptul că omul vremurilor noastre se roagă puțin. Ar trebui să ne rugăm măcar 10 minute dimineța, 10 minute seara, să ne rugăm lui Dumnezeu în casa noastră, iar duminica să participăm la cea mai importantă rugăciune, la liturghia de la biserică. Omul contemporan nouă nu se mai roagă acasă, iar la biserică participă doar un procent (mic - n. red) dintre creștini. Se pare că la noi în Transilvania, cam 20% dintre creștini”, afirmă ÎPS Andrei.
Mitropolitul Clujului spune că, acum, cu prilejul Sărbătoirilor Pascale, episcopia îi îndeamnă pe credincioșii ei să se roage și dimineața, și seara în casa lor, și duminica să participe la Sfânta și Dumnezeaiasca Liturghie și mai afirmă că bucuriile sunt puține în vremurile noastre, deși am vrea să fie mai multe.
ÎPS Andrei: Hristos este sursa absolută a bucuriilor noastre
„În celebrările de la înviere, Sfântul Ioan Damaschinul, face această subliniere, cum că bucuria femeilor mironosițe, a fost atât de puternică, pentru că era legată de Învierea Domnului Hristos. Sfântul Evanghelist și Apostol Matei, ne spune în evanghelia sa că în zorii zile de duminică, mironisițele au mers la mormântul lui Iisus și au găsit piatra răsturnată de pe mormânt, iar un înger le-a spus că Domnul Hristos nu mai e acolo, «A Înviat!». Ele au ieșite grăbite din grădina mormântului și au fost întâmpinate de însuși Domnul Iisus Hristos, care le-a spus «bucurați-vă!». De fapt el (Iisus Hristos - n. red) este sursa absolută a bucuriilor noastre”, mărturisește Mitropolitul Andrei.
Părintele Andrei spune că Iisus s-a arătat în seara Învierii celor 10 apostoli, iar Toma lipsea, și le-a zis «Pace vouă. Precum m-a trimis pe mine tatăl, vă trimit și eu pe voi».
„Bucuria Pascală nu poate fi comparată cu nicio altă bucurie”, susține Arhiepiscopul Clujului.
Războiul din Ucraina, o suferință mare
Înaltpreasfinția sa Andrei, a vorbit și despre suferința pe care o aduce războiul purtat în țara vecină.
„E drept că pe pâmânt sunt și motive de întristare, de necaz, de suferință. Am putea pomeni multe, dar o suferință grozavă acum, pe care o vedem cu toții, este cea pe care o provoacă războiul creștinilor din Ucraina și ne rugăm Tatălui Celui Ceresc să aducă pacea... cât de bună este pacea, iar în atmosfera păcii putem gusta și bucuria”, a mărturisit Mitropolitul Clujului Andrei.
„Tuturor oamenilor, indiferent de confesiune, din Clujul nostru, din eparhia noastră, din Transilvania noastră, din țara noastră și din toată lumea, acum, cu prilejul acestei sărbători, cea mai mare sărbătoare, le dorim bucurii depline, desăvârșite, și le spunem cu toată convingerea HRISTOS A ÎNVIAT!, a conchis mesajul de Paște, Mitropolitul Clujului.
Întrebat dacă pentru refugiații ucraineni din zona Transilvaniei, vor fi făcute liturghii în limbi precum rusă sau ucraineană, ÎPS Andrei a spus că el crede că, mersul liturghiei este înțeles bine de refugiați chiar și în română, pentru că o parte din ei au participat și zilele acestea la celebrările oficiale din Cluj.