Moșii de vară. Ce nu este bine să faci în sâmbăta din ajunul Rusaliilor

Moșii de vară. Ce nu este bine să faci în sâmbăta din ajunul Rusaliilor

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare închinată pomenirii morților. Se spune că sufletele acestora, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în această zi.

Potrivit calendar ortodox 2023, pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine tocmai de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Există mai multe obiceiuri și tradiții legate de acest moment, de dinaintea Rusaliilor, la revenirea sufletelor celor morți în morminte. Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn (cofe, cofăiele), împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene Moşii de vară încep încă în dimineaţă sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Tot în această zi se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru ca spiritele rele să ocolească gospodaria.

În popor se crede că teiul sfințit poate vindeca surzenia. Potrivit calendarulortodox.ro, se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos.

O tradiție veche mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți ca să nu se abată asupra ta pierderi, iar dacă oamenii scot apă din fântănă de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți.

În această zi se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă.

Ce nu e bine să faci în ajunul Rusaliilor, de Sâmbăta Morților

Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților, iar dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună.

Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi. Ce se împarte azi trebuie să fie nou și proaspăt.

De asemenea, în această seară, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele, iar ca să nu ai probleme, este bine ca în această noapte să dormi acasă, în propria locuinţă.

Comenteaza