Foto Peste 24 de milioane de lei, cheltuiți în scop filantropic în 2022 de Arhiepiscopia Clujului
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Ian 2023, 12:29
- Religie
- Ascultă știrea
Cifra apare în bilanțul activităților Arhiepiscopiei Clujului pe anul trecut, prezentat sâmbătă în cadrul Adunării eparhiale prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Lucrările Adunării eparhiale au avut loc sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Cu acest prilej a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2022 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social.
Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:
Evenimentele anului
- Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, sub genericul Rugăciunea ține lumea, un proiect al Bisericii adresat tinerilor desfășurat în perioada 26-27 august 2022 la Cluj-Napoca.
- Treizeci de ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Teofil Herineanu – omul rugăciunii, moment comemorativ desfăşurat joi, 3 noiembrie 2022, la Muzeul Mitropoliei Clujului împreună cu prezentarea volumului Omul rugăciunii s-a mutat la Domnul acum 30 de ani și expoziția foto-documentară Arhiepiscopul Teofil Herineanu – trei decenii de la mutarea la cele veșnice.
- Expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică - Punți - Comunitate”, derulată în perioada 1-30 octombrie 2022 la „Tunelul Timpului”, ce a marcat rolul major pe care Eparhia clujeană l-a jucat de-a lungul timpului în viaţa culturală şi spirituală a românilor.
- Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și Biblioteca Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului la 100 de ani de la înființare.
- Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” şi „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Misiunea în rândul tinerilor
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a reunit la Cluj-Napoca aproximativ 1500 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, care au luat parte la un program complex, cu manifestări duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative.
În anul 2022 au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar şi la Mărişel, Rogojel, Săcuieu, Măguri-Răcătău, Oașa sau Găbud, peste 25 de tabere pentru copii şi tineri, o tabără studențească de vară sau zile de tabără în parohiile din eparhie, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă.
La nivelul eparhiei au fost organizate două cursuri: un curs de formare pentru clericii responsabili cu activitățile de tineret, intitulat „Formator pentru formatori”, și un curs de formare pentru animatori socio-educativi.
De asemenea, au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.
Misiunea în societate
Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 56 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. ASCOR Cluj și Protopopiatele Gherla și Huedin au inițiat trei campanii de donare de sânge, la care au participat 216 persoane.
În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de acest conflict, s-a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de peste 350.000 lei, iar refugiații ucraineni au primit cazare și masă, în mod gratuit, prin intermediul centrelor sociale din cadrul eparhiei.
Rugăciunea pentru restabilirea păcii, pentru ocrotirea și sănătatea celor aflaţi în conflict, dar şi pentru odihna sufletelor celor adormiți şi pentru mângâierea familiilor care i-au pierdut pe cei dragi în acest război, a fost coroborată cu asistența spirituală acordată în limba maternă refugiaților ucraineni, precum și cu binecuvântarea și darurile oferite de către Mitropolitul Andrei copiilor ucraineni refugiați la Cluj-Napoca.
Anul trecut s-a pus piatra de temelie la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea Sânnicoară, județul Cluj, care va oferi asistență complexă (spirituală, medicală, socială și psihologică) copiilor cu boli cronice progresive, și s-a inaugurat Centrul de zi „Sfântul Mare Mc. Gheorghe” din localitatea Cojocna, județul Cluj, care oferă îngrijire și asistență pentru copiii rromi din localitate.
În anul 2022 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 869.053 lei: din Fondul Filantropia, suma de 118.820 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci suma de 291.333 lei şi suma de 458.900 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 863.500 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.
Astfel, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane.
În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 45 de biserici.
Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2023 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană și la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 mp pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj, începerea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.
De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Eparhiale, 100 de ani de la reînvierea publicației Renașterea și o jumătate de secol de la ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului la rangul de Arhiepiscopie și alegerea primului episcop vicar.
Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă
Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.
Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul.