Sărbătoare ortodoxă importantă, luni, 20 mai 2024. Ce sfinți deosebiți sunt prăznuiți în această zi

Sărbătoare ortodoxă importantă, luni, 20 mai 2024. Ce sfinți deosebiți sunt prăznuiți în această zi
| Foto: stirilekanald.ro

Luni, 20 mai 2024, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfânta Lidia din Filipi și pe Sfântul Mucenic Talaleu, două figuri marcante ale credinței creștine.

Sfânta Lidia din Filipi

Sfânta Lidia este cunoscută ca prima creștină din Europa. Conform relatărilor din Faptele Apostolilor, ea era o vânzătoare de porfiră din cetatea Tiatirelor și a devenit creștină după ce a auzit predica Sfântului Apostol Pavel.

În Faptele Apostolilor (16, 14) se spune că „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel”.

După botezul ei de către Sfântul Pavel, casa Sfintei Lidia a devenit locul unde s-a format prima comunitate creștină europeană.

Sfântul Mucenic Talaleu

Sfântul Mucenic Talaleu a trăit în timpul împăratului Numerian (283-284). Fiul lui Veruchie și al Romiliei, Talaleu a devenit medic, oferindu-și serviciile gratuit bolnavilor.

Când a mărturisit credința sa în Hristos, a fost supus unor torturi crunte. Judecătorul a poruncit să i se perforeze genunchii și să fie atârnat de un copac, însă Dumnezeu i-a orbit pe torționari, care au perforat o scândură în locul genunchilor săi.

Acest miracol a determinat pe cei doi torționari, Alexandru și Asteriu, să se convertească la creștinism și să accepte moartea prin decapitare.

Sfântul Talaleu a fost, în cele din urmă, martirizat prin tăierea capului. Moaștele sale se află în biserica Sfântului Agatonicu din Constantinopol, iar el este invocat în rugăciunile de la Sfântul Maslu și în cele de la sfințirea apei.

Comenteaza