Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Ce nu este bine să faci de Sărbătoarea Îngerilor

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Ce nu este bine să faci de Sărbătoarea Îngerilor

În fiecare an, în 8 noiembrie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri.

Prin cuvântul „arhanghel" înţelegem „mai mare peste îngeri" sau „cel dintâi dintre îngeri".

Potrivit CrestinOrtodox.ro, îngerii sunt fiinţe fără trupuri care il slujesc pe Dumnezeu şi îi ocrotesc pe credincioşi la porunca lui Dumnezeu. În cazul în care ingerii se arată credincioşilor, nu aceea reprezintă forma lor adevarată, ci este pur şi simplu un chip de împrumut. Îngerii fac parte din „lumea nevazută".

Îngerii sunt slujitorii Domnului pe care îl iubesc şi îl preamăresc şi, la prunca Lui, ocrotesc credincioşii. Uneori însă, îngerii sunt şi cei care aduc odată cu ei pedepsele lui Dumnezeu. Un alt rol al îngerilor este de a duce rugăciunile noastre la Dumnezeu. De asemenea, aceştia vestesc fapte mari, cum ar fi Buna Vestire, Naşterea Domnului, Învierea Domnului sau cea de-a doua Lui venire.

Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, însă cei mai importanţi dintre ei, cei mai cunoscuţi şi mai populari sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

La ortodocşi, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, pentru că el pedepseşte păcatul, pedepseşte nedreptatea şi apără pe cei drepţi, iar Arhanghelul Gavriil este reprezentat purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purităţii, al bucuriei şi binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a întărit pe toţi îngerii din ceruri în momentul în care o parte din îngeri, conduşi de Lucifer, din mândrie şi iubire egoistă de sine, au căzut răzvrătindu-se împotriva lui Dumnezeu. Atunci, Arhanghelul Mihail a strigat cu glas mare: Să luăm aminte!, atenţionând puterile îngereşti să nu se asocieze cu starea căzută a lui Lucifer, şi astfel căderea îngerilor s-a oprit.

Aceste cuvinte „să luăm aminte" au intrat în cultul ortodox şi prin ele noi suntem chemaţi să luăm aminte când ascultăm Sfânta Evanghelie, când ne împărtăşim cu Sfintele Taine, să nu cădem în indiferenţă, în uitare, în nepăsare, să nu decădem de la starea de trezvie spirituală, aşa cum au căzut îngerii cei răi.

Sfântul Arhanghel Gavriil, ca înger al bucuriei şi al blândeţii lui Dumnezeu, se arată mai ales în tainele naşterilor binecuvântate de Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gavriil vesteşte sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana că vor naşte pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria. El vesteşte preotului Zaharia, pe când era în Templul din Ierusalim, că, deşi aflat la bătrâneţe, împreună cu Elisabeta, femeia sa, vor avea un fiu, pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

8 noiembrie, "vara arhanghelilor"

În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de "vara arhanghelilor". Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui sa fie în această perioadă a lunii.

Este păcat sa nu cinsteşti vara arhanghelilor sau să o petreci făcând diverse treburi în gospodarie. Munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care încalcă această tradiţie se va chinui mult în ceasul morţii sale.

În sâmbăta care precede această sărbătoare au loc Moşii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecaţi, se împarte de pomană pentru sufletul lor şi iertarea păcatelor, se pomenesc în biserici cei morţi şi se aprind lumânări.

Este bine şi pentru cei vii să aprindă o lumânare în biserică în ziua de 8 noiembrie. Se spune că drumul către lumea de dincolo le va fi luminat şi uşor. În unele zone ale ţării s-a păstrat tradiţia ca în această zi finii să îşi viziteze naşii, dăruindu-le colaci.

Comenteaza