Sfinții Petru și Pavel: obiceiuri și tradiții. Ce să faci azi pentru a avea noroc tot anul

Sfinții Petru și Pavel: obiceiuri și tradiții. Ce să faci azi pentru a avea noroc tot anul
| Foto: doxologia.ro

Creștinii ortodocși și catolici din întreaga lume sărbătoresc, pe 29 iunie, ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscută popular sub numele de Sânpetru. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, comemorând viața și martiriul celor doi apostoli, patronii spirituali ai penitenciarelor.

Sfântul Petru, originar din Betsaida, Galileea, a fost unul dintre primii ucenici ai lui Iisus. Născut Simon, a primit numele de Petru de la Mântuitorul, semnificând „piatră” pe care va clădi Biserica Sa. După ce a propovăduit Evanghelia în diverse regiuni, inclusiv Ierusalim și Roma, Petru a fost martirizat în capitala Imperiului Roman, răstignit cu capul în jos, la cererea sa, pentru a se deosebi de modul în care a fost răstignit Iisus. Basilica San Pietro din Vatican este construită pe locul martiriului său.

Sfântul Pavel, cunoscut inițial ca Saul, s-a născut în Tarsul Ciliciei într-o familie de iudei bogați și a primit o educație strălucită. Convertirea sa dramatică la creștinism a avut loc pe drumul Damascului, unde i-a apărut Iisus cel înviat. Devenit un fervent propovăduitor al Evangheliei, a întreprins trei mari călătorii misionare în Asia, Spania, Britania și Italia, întemeind numeroase comunități creștine. La fel ca Petru, Pavel a fost martirizat la Roma, prin decapitare.

Tradiții și Obiceiuri de Sânpetru

În tradiția populară, Sânpetru este un personaj respectat și îndrăgit. Se spune că el a fost un om simplu, preocupat de agricultură și pescuit, fiind luat de Dumnezeu în cer pentru a păzi porțile Raiului și a hrăni animalele sălbatice, în special lupii. În această zi, se respectă o serie de obiceiuri și superstiții pentru a asigura bunăstarea și protecția gospodăriilor.

Moșii de Sânpetru: Oferirea de pachete cu colaci, lumânări și mere dulci și acre la biserică, care apoi sunt împărțite săracilor, pentru a aduce spor casei și sănătate.

Păzirea merilor: Până în această zi, nu se scutură merii pentru a proteja ogoarele de grindină.

Ritualuri de protecție: În ajunul sărbătorii, oamenii poartă amulete cu usturoi și pelin pentru a se feri de spiritele răzbunătoare.

În unele zone, se crede că dacă tună și fulgeră de Sânpetru, nucile și alunele vor fi viermănoase. De asemenea, se spune că oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții pentru ca pistruii să nu se înmulțească.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți timp de trei zile, pentru a proteja agricultorii de furtuni și pentru a asigura bogăția recoltelor. Această perioadă marchează și începutul secerișului, fiind un moment deosebit de important în calendarul agrar tradițional.

Comenteaza