România, pe ultimele locuri în Europa la donarea de organe. Peste 4.000 de pacienţi sunt pe listă pentru un transplant

România, pe ultimele locuri în Europa la donarea de organe. Peste 4.000 de pacienţi sunt pe listă pentru un transplant

România este la coada clasamentului în Europa la rata de transplanturi la un milion de locuitori, dar şi la donare, arată datele Agenţiei Naţionale de Transplant.

4.100 de pacienţi aş­teap­tă în pre­zent pe liste pentru un transplant de rinichi sau ficat, în timp ce în centrele din ţară s-au realizat anul trecut doar 306 transplanturi pe aceste organe în România, arată datele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), instituţie publică, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, ce se ocupă de coordonarea activităţii de transplant.

Anul trecut, în România s-au efectuat 318 transplanturi pe rinichi, ficat, cord şi plămâni, faţă de 314 transplanturi în anul anterior. În Ungaria, cu o populaţie la jumătate faţă de cea a României, s-au realizat 369 de transplanturi. Cel mai bine stă Spania, care este lider pe transplanturi în Europa, cu 5.800 de transplanturi de organe anul trecut, anunţă Ziarul Financiar.

Clujul, centru de transplant renal și hepatic

Pe lângă transplantul de rinichi, la Cluj-Napoca se va face și transplant hepatic. Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a primit acreditarea în acest sens și a reușit să pună la punct o secție dedicată pacienților care trec prin această intervenție. Programul de transplant hepatic de la IRGH va demara imediat ce spitalului i se va acorda Ordinul de ministru pentru începerea procedurii.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Clujul ar urma să devină și centru de transplant medular.

 

Comenteaza