Donarea voluntară de sânge a scăzut cu 2%. Spitalele din Cluj, printre principalele afectate

Donarea voluntară de sânge a scăzut cu 2%. Spitalele din Cluj, printre principalele afectate
Donarea voluntară de sânge a scăzut în primul trimestru cu 2%, şi reprezintă o scădere importantă având în vedere nevoia mare sânge, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, precizând că principalii beneficiari sunt spitalele Floreasca, Fundeni şi spitalele judeţene Cluj, Timişoara şi Iaşi.

Cu ocazia lansării unei noi campanii de donare de sânge, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a declarat miercuri că în 2012 au fost colectate 40.600 unităţi de sânge, iar în 2013 numărul a crescut la 46.212, anul trecut fiind înregistrată cea mai mare donare de sânge.

În schimb, în primul trimestru din 2014 se înregistrează o scădere cu 2%, ceea ce înseamnă o reducere importantă, a precizat Doina Goşa.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti pune această scădere a interesului pentru donare pe seama lipsei unui proiect de promovare a donării, dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli, cărora să nu le fie acordate tichete, ci pur şi simplu să doneze pentru că vor să facă acest gest.

"În majoritatea ţărilor, 80% din colecta de sânge este făcută de Crucea Roşie. Noi nu avem o astfel de implicarea din partea Crucii Roşii, în schimb avem un parteneriat foarte bun cu Biserica Ortodoxă Română, care ne ajută la colectare benevolă de sânge, numai în cadrul unei singure campanii din 2013 fiind colectate peste 1.200 de pungi", a spus Doina Goşa.

Conform spuselor Doinei Guşa, cel mai deficitar sânge este cel cu Rh negativ, iar Rh pozitiv este grupa A2 cea mai solicitată de către spitale.

 

Etichete
Comenteaza