Aparate medicale de ultimă generaţie pentru două spitale clujene. Ce echipamente vor fi achiziţionate

Aparate medicale de ultimă generaţie pentru două spitale clujene. Ce echipamente vor fi achiziţionate
Dotările de care beneficiază două spitale clujene ar putea fi îmbunătăţite substanţial în viitorul apropiat. La şedinţa de la sfârşitul lunii august, pe masa consilierilor judeţeni s-a aflat un proiect de hotârăre privind finanţarea multianuală a acestora în vederea achiziţionării de aparatură medicală performantă.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello" şi Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu" vor primi peste 2,5 milioane de lei, fonduri destinate înnoirii şi completării echipamentelor medicale necesare pentru tratarea adecvată a pacienţilor. 

"Atât bolile cardiovasculare cât şi cele pulmonare cauzează o rată a mortalităţii încă destul de mare în România, astfel încât demersul meu de sprijinire a celor două unităţi sanitare clujene mi se pare o decizie absolut raţională, în beneficiul direct al zecilor de mii de pacienţi care apelează la serviciile acestor spitale", a afirmat Horaţiu Cătărig, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi iniţiatorul proiectului.

2 milioane pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

Astfel, Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, unul dintre cele mai importante unităţi medicale de tratare a tuberculozei şi a bolilor de plămâni din ţară, îi va fi alocat din bugetul judeţului în cadrul unui program de finanţare multianual (2015-2017) suma de 2 milioane de lei.

Banii ar urma să fie folosiţi pentru achiziţionarea unui computer tomograf, a unui turn de chirurgie mini-invazivă, a unui generator „Ethicon Endosurgery", a unei truse de chirurgie toracică, a unui aparat Roentgen mobil pentru secţia de Terapie Intensivă, respectiv a unui ecograf care foloseşte tehnologia EcoDopller.

Toată această aparatură medicală, folosită în sistem integrat, va contribui la diagnosticarea rapidă şi precoce a pacienţilor cu cancer pulmonar, respectiv la monitorizarea şi tratarea celor aproape 25.000 de persoane care se adresează anual pentru consultaţie serviciului ambulatoriu, precum şi a celor circa 5.500 pacienţi care se internează în sistem de spitalizare continuă. Anual, spitalul înregistrează peste 1.000 de cazuri de cancer pulmonar, din care se efectuează aproximativ 800 de operaţii de tumori canceroase şi non-canceroase.

Nou aparat digital de radiodiagnostic pentru Insitutul Inimii

În ceea ce priveşte Institutul Inimii, una dintre destinaţiile medicale de referinţă în ceea ce priveşte adresabilitatea acesteia, Consiliul Judeţean Cluj îi va aloca suma de 550.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat digital radiodiagnostic fix mobil de înaltă performanţă.

Dotarea cu acest aparat este justificată de faptul că, deşi în acest moment Institutul Inimii deţine două aparate de radiodiagnostic de acest gen, acestea sunt foarte uzate din punct de vedere fizic şi moral, iar multe dintre elementele componente nu se mai fabrică, motiv pentru care nu mai pot fi puse în funcţiune.

Comenteaza