Ministrul Sănătăţii: Multe dintre problemele din sistem ţin de "indolenţă, nepăsare, lene"

Ministrul Sănătăţii: Multe dintre problemele din sistem ţin de
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că îşi doreşte să schimbe mentalităţi, pentru că multe dintre problemele care apar în sistem ţin de ''indolenţă, de nepăsare, de lene''.


''În afară de cadrul legislativ care trebuie îmbunătăţit prin legea sănătăţii, o nouă lege, (...) mi-aş dori, mi-ar plăcea să schimbăm mentalităţi, pentru că multe dintre problemele care apar ţin de indolenţă, de nepăsare, de lene, de o blazare în care ne-am complăcut cu toţii, astfel încât pacientul n-a mai fost în centrul sistemului sau încă n-am reuşit să-l punem în centrul sistemului. Cred că asta mi-aş dori să fac, să încerc să-i fac pe oameni să fie mai buni vizavi de cei care chiar suferă'', a afirmat Sorina Pintea la RFI.

Întrebată cum va face acest lucru, ministrul Sănătăţii a vorbit de coerciţie, de respectarea regulilor şi protocoalelor, de care nu se mai ţine cont.

"În primul rând prin coerciţie, pentru că avem nişte reguli, avem nişte protocoale, avem nişte chestiuni care ţin de bunul mers al activităţii şi noi nu le facem sau le-am pus într-un sertar şi am uitat de ele. Prin urmare, va trebui să ne ocupăm şi de asta", a spus ministrul.

Sorina Pintea a punctat faptul că atunci când vorbeşte despre coerciţie nu se referă neapărat la evaluarea managerilor, ci la schimbarea indicatorilor de performanţă, care nu mai sunt relevanţi.

"Nu neapărat evaluarea lor (n.r. - a managerilor de spitale). În primul rând, schimbarea indicatorilor de performanţă, care nu mai sunt relevanţi pentru ceea ce este sănătatea în ziua de astăzi şi apoi evaluarea pe baza acestor noi indicatori, care sper să cuprindă tot spectrul problemelor zilelor noastre", a precizat ministrul Sănătăţii.

Referindu-se la mărirea salariilor medicilor, Sorina Pintea a spus că nu poate afirma cu certitudine că nu vor mai exista situaţii în care doctorii să condiţioneze actul medical, dar şi-a exprimat convingerea că pacienţii vor sancţiona acest tip de comportament.

"N-aş putea să vă spun cu certitudine că nu vor mai exista (n.r. - medici care să condiţioneze actul medical), dar sunt convinsă că pacienţii vor sancţiona acest tip de comportament, având în vedere faptul că majorările salariale sunt generoase la personalul medical din spitalele publice'', a arătat ministrul.

Aceasta a adăugat că majorarea salariilor medicilor rezolvă doar parţial problema calităţii serviciilor din spitale şi că trebuie continuate programele de dotare cu aparatură medicală.

"Nu va rezolva decât parţial această problemă, suntem conştienţi cu toţii. De aceea, continuăm programele privind dotarea cu aparatură medicală la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că avem surse, sunt fonduri pe care le vom utiliza, dar pe de altă parte şi autorităţile locale care au preluat aceste spitale trebuie să se ocupe de asta. Categoric că actul medical nu va fi mult mai bun având în vedere că au crescut salariile, dar asta este etapa a doua", a menţionat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre un program de achiziţii pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl lanseze, punctând faptul că este important să nu apară diferenţe mari între preţurile aparatelor cumpărate în spitalele din ţară.

"Pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii avem în plan lansarea unui plan de achiziţie centralizat. De asemenea, şi pentru programele naţionale. Este un punct al programului de guvernare. Este foarte important să nu apară diferenţe mari între achiziţii. Ştiţi foarte bine la ce mă refer: un aparat cumpărat într-un spital cu 50 de mii de euro în celălalt spital cu 150 de mii de euro sau chiar mai mult, pentru că au fost cazuri'', a explicat aceasta.

Sorina Pintea a adăugat că, în momentul în care spitalele vor avea aparatura necesară şi nivelul de salarii va fi corespunzător, nu vor mai exista scuze pentru a nu avea grijă de pacienţi sau a nu-i trata cu respect.

 

Comenteaza