A fost testat suficient vaccinul de la AstraZeneca? Explicațiile expertului clujean Răzvan Cherecheș
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Feb 2021, 10:13
- Sănătate
- Ascultă știrea
Profesorul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj, Răzvan Cherecheș, aduce lămuriri în privința siguranței vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca.
Expertul în Sănătate Publică explică în ce măsură a fost testat vaccinul de la AstraZeneca, a cărui administrare a demarat luni în România, în cele 180 de centre dedicate special imunizării cu acest ser:
„Întrebare - vaccinul AstraZeneca a fost testat pe suficiente persoane? Răspunsul meu - Da! În faza III de testare a vaccinului AstraZeneca au participat peste 17.000 de persoane. Atât EMA cât și FDA, cele două mari agenții care se ocupă de autorizarea medicamentului solicită pentru faza a treia testarea pe minim 3.000. Cea mai mare parte a medicamentelor pe care le luăm zilnic sunt testate pe sub 10.000 de persoane. Deci, cu 17.000 de persoane testate în faza a III-a, vaccinul AstraZeneca se poziționează ca un produs care a fost testat pe suficiente persoane. Mai mult, până acum au fost vaccinate milioane de persoane cu vaccinul AstraZeneca fără niciun efect secundar major”, a explicat Răzvan Cherecheș într-o postare pe Facebook.
Vaccinarea populației cu serul anticoronavirus de la producătorul AstraZeneca, cu o eficienţă medie evaluată în prezent la 70% și recomandat deocamdată doar persoanelor între 18 și 55 de ani, a debutat luni și în cele 10 puncte de vaccinare dedicate deschise în județ - șase se află în Cluj-Napoca și câte unul în Florești, Chinteni, Huedin și Mociu.
Prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca, de 81.000 de doze, a ajuns în urmă cu o săptămână și a fost distribuită către centrele regionale din Cluj, Craiova Iași, Timișoara, iar țara noastră ar urma să primească luna aceasta și în martie 1,3 milioane de doze.
Potrivit CNCAV, 142.100 de persoane sunt programate pentru vaccinarea cu AstraZeneca - 69.671 femei şi 72.429 bărbaţi.
Vaccinul de la AstraZeneca este al treilea tip de vaccin care va fi administrat împotriva COVID-19 în România, după cele de la Pfizer și Moderna.