A început sezonul virozelor! Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii în ultima săptămână/ Câte au fost cu gripă

A început sezonul virozelor! Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii în ultima săptămână/ Câte au fost cu gripă

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut, în ultima săptămână, față de cea anterioară, transmite INSP.

Un număr de 83.587 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) au fost raportate în săptămâna 9 - 15 octombrie, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"În săptămâna 9 - 15 octombrie au fost raportate 83.587 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 17.6% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (71.082) şi cu 14.4% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (73.042)", afirmă INSP.

În acelaşi interval au fost raportate 74 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 142 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, două cazuri de gripă confirmate de laborator (cu virus gripal AH3).

De la începutul sezonului au fost raportate 8 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 2 cazuri cu virus gripal AH1, 3 cazuri cu virus gripal AH3, 3 cazuri cu virus gripal B și o co-infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2.

Vaccinarea antigripală: Cine se poate vaccina gratuit și cum se obține serul

Până la data de 15 octombrie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 172.574 persoane vaccinate antigripal, din care 166.008 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Conform noului Ordin al Ministerului Sănătății, beneficiază de compensare 50% din prețul de referință persoane cu vârsta de la 45 de ani până la 65 de ani, fără boli cronice, iar de compensarea 100%, copii cu vârsta de la 6 luni și până la 19 ani, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar și persoanele de la 19 ani până la 65 de ani cu boli cronice.

Care sunt avantajele vaccinării

Institutul Național de Sănătate Publică reamintește care sunt beneficiile vaccinării antigripale:

  • previne îmbolnăvirea;
  • diminuează severitatea și scurtează durata bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile);
  • reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii;
  • reduce numărul consultațiilor și a vizitelor la domiciliu;
  • reduce numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță;
  • reduce numărul de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute;
  • reduce utilizarea antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa
Comenteaza