"Adevăratele urgențe le reprezintă copiii care respiră cu dificultate. Aceia ar trebui să vină la serviciile de urgență"

"Adevăratele urgențe le reprezintă copiii care respiră cu dificultate. Aceia ar trebui să vină la serviciile de urgență"
| Foto: facebook.com/SpitalulClinicUrgentaCopiiCluj

Între 130 și 150 de copii ajung zilnic Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Clujcu infecții respiratorii.

Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii, iar camerele de gardă ale spitalelor au fost pline în ultimele săptămâni, inclusiv de sărbători. Tot mai mulți copii ajung la spital, iar unii au nevoie de internare și supraveghere medicală specială. Medicii și asistentele cu greu fac față numărului mare de cazuri.

La Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca, numărul cazurilor a crescut și cu 50 la sută față de o perioadă obișnuită.

"Sunt undeva la 130-150 pacienți în 24 de ore. Adevăratele urgențe le reprezintă copiii care respiră cu dificultate. Aceia ar trebui să vină la serviciile de urgență. Obstrucția nazală și febra sunt manifestări ușoare", a declarat pentru TVRInfo dr. Dana Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Părinții care vor să evite aglomerația și timpii de așteptare din spitale pot cere părerea medicilor on-line, prin serviciile de telemedicină. La Cluj există două astfel de platforme gratuite.

"Din cele 16.000 de apeluri în decembrie, avem 40% cu probleme care țin de febră, iar tuse, undeva la 10%", a explicat Cristina Grigore, fondator PEDITEL, unul dintre serviciile de telemedicină din Cluj.

Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, medicii recomandă  evitarea spațiilor aglomerate și respectarea măsurilor de igienă, vaccinarea și purtarea măștii sanitare.

Comenteaza