Ai grijă ce pui în farfurie! Tipul de alimentaţie care creşte riscul de depresie

Ai grijă ce pui în farfurie! Tipul de alimentaţie care creşte riscul de depresie
| Foto: Depositphotos.com

Aproximativ 280 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel mondial, iar numărul acestora creşte de la an la an, conform OMS. Oamenii de știință au descoperit că există o corelaţie între un tip de alimentaţie şi riscul de depresie.

Un nou studiu publicat în Journal of Affective Disorders a descoperit o corelaţie între o alimentaţie inflamatoare şi un risc crescut de depresie. Cercetătorii afirmă că descoperirile lor vor avea un impact asupra sănătăţii publice, deoarece reprezintă un indiciu că o alimentaţie controlată ar putea să-i ajute pe cei care suferă de depresie sau să prevină afecţiunea, în primul rând.
 
Printre participanţi s-au numărat 30.627 de persoane din SUA care au participat în cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), un program de studii conceput pentru a evalua starea de sănătate şi nutriţie a adulţilor şi copiilor din Statele Unite din 2007 până în 2018.
 
Studiul a urmărit să evalueze asocierea dintre indicele inflamator alimentar (DII), care este un algoritm de scorare conceput pentru a estima modul în care dieta are un impact asupra inflamaţiei în organism şi rezultatele în materie de sănătate ca rezultat, cu studiul transversal al NHANES. Participanţilor li s-au pus întrebări cu privire la alimentele pe care le consumă în cadrul dietei lor şi li s-a acordat un scor bazat pe inflamaţia alimentară, fiind, de asemenea, evaluaţi pentru depresie. Iar pe baza acestor date, cercetătorii au descoperit ceea ce se numeşte o relaţie în formă de J, care este definită, potrivit academicienilor, ca o relaţie neliniară între două variabile şi care apare ca o curbă care iniţial scade, dar apoi creşte pentru a deveni mai mare decât punctul de plecare, între DII şi depresie. Ceea ce înseamnă că, la un anumit punct, cantitatea de inflamaţie din organism părea să depăşească capacitatea organismului, scrie Mediafax.
 
Apoi, aşa cum indică forma de J, s-a constatat că nivelul ridicat de inflamaţie din corpul participanţilor a început să se coreleze cu un risc semnificativ mai mare de depresie pentru participanţi.  Această relaţie în formă de J a arătat o asociere pozitivă între depresie şi inflamaţie, care a rămas intactă chiar şi după ce cercetătorii au ajustat factori precum datele demografice, obiceiurile de viaţă, bolile, indicele de masă corporală (IMC) şi proteina C reactivă (CRP), care este nivelul unei anumite proteine pe care ficatul o produce şi care rezultă dacă inflamaţia corporală este prea mare.
 
Alimentele inflamatorii şi cele antiinflamatorii

Potrivit Şcolii de Medicină Harvard, printre alimentele cu grad ridicat de inflamare care trebuie evitate sau limitate se numără: carbohidraţii rafinaţi, cartofii prăjiţi sau alte alimente prăjite, sucurile şi alte băuturi zaharoase, carnea roşie, carnea procesată, margarina, untura şi grăsimea alimentară.
 
Alimentele bogate în nutrienţi, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile, roşiile, uleiul de măsline, peştele gras şi fructele, ar trebui consumate ca parte a unei diete antiinflamatorii.
 
Cercetările au asociat un aport ridicat de alimente inflamatorii, cum ar fi zahărul şi grăsimile şi un aport scăzut de fructe şi legume, cu boli cronice precum diabetul, cancerul şi bolile coronariene, pentru a numi doar câteva.
 
Între timp, alte studii au arătat că dieta mediteraneană, care este o dietă cu un nivel scăzut de inflamaţii, constând în cantităţi mari de legume şi fructe, mai multe fructe de mare decât carne şi alte alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, poate ajuta, de fapt, la prevenirea sau ameliorarea bolilor cronice.
 
Cercetătorii scriu că aceste constatări au implicaţii majore pentru practica clinică, precum şi pentru sănătatea publică, deoarece alimentaţia este un factor care poate fi schimbat. Prin urmare, prin alegerea unei diete antiinflamatorii sau prin restricţionarea alimentelor pro-inflamatorii, depresia poate fi redusă şi prevenită, afirmă cercetătorii.

Cercetările au asociat un aport ridicat de alimente inflamatorii, cum ar fi zahărul şi grăsimile şi un aport scăzut de fructe şi legume, cu boli cronice precum diabetul, cancerul şi bolile coronariene, pentru a numi doar câteva.
 
Între timp, alte studii au arătat că dieta mediteraneană, care este o dietă cu un nivel scăzut de inflamaţii, constând în cantităţi mari de legume şi fructe, mai multe fructe de mare decât carne şi alte alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, poate ajuta, de fapt, la prevenirea sau ameliorarea bolilor cronice.
 
Şi în timp ce studiile anterioare au constatat că multe boli cronice se pot de fapt agrava ca urmare a inflamaţiei cronice din organism, care este cunoscută ca o inflamaţie lentă, pe termen lung, care durează perioade prelungite de câteva luni până la ani, depresia se poate de asemenea agrava din cauza acestei inflamaţii cronice.

Comenteaza