AI poate identifica persoanele care au un risc crescut de infarct în următorii 10 ani

AI poate identifica persoanele care au un risc crescut de infarct în următorii 10 ani

Un model de inteligență artificială (AI) poate detecta inflamațiile din inimă care nu apar la scanările CT.

Modelul AI implică o combinație bazată pe raze X și tehnologie computerizată. Modelul AI măsoară inflamația cardiacă pe baza grăsimii din jurul arterelor.


Un proiect pilot, sprijinit de Sistemul Național de Sănătate de stat (NHS) se desfășoară în cinci spitale din Marea Britanie, iar o decizie privind utilizarea sa este așteptată în câteva luni.

Dezvoltatorul tehnologiei este o companie spin-out a Universității Oxford, Caristo Diagnostics, care a declarat că lucrează deja la adaptarea modelului pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale (AVC) și diabetul.

„Această tehnologie este transformatoare și schimbă regulile jocului, deoarece pentru prima dată putem detecta procesele biologice care sunt invizibile pentru ochiul uman, care preced dezvoltarea îngustărilor și blocajelor [în inimă]”, a declarat profesorul Keith Channon, de la Universitatea din Oxford.

Ca parte a proiectului pilot, pacienții care suferă de dureri toracice și care sunt trimiși pentru o tomografie computerizată de rutină sunt analizați de platforma CaRi-Heart AI.

Un algoritm, care detectează inflamația și placa coronariană, este apoi evaluat de operatori instruiți pentru a verifica acuratețea.

Cercetările au arătat că inflamația crescută este legată de un risc mai mare de boli cardiovasculare și de atacuri de cord (infarct miocardic) fatale.

Fundația Britanică a Inimii (BHF) estimează că aproximativ 7,6 milioane de persoane suferă de boli de inimă în Regatul Unit, iar costul anual pentru NHS în Anglia este de 7,4 miliarde de lire sterline, conform cifrelor guvernului.

Aproximativ 350.000 de pacienți sunt trimiși pentru o tomografie cardiacă în fiecare an în Marea Britanie, a declarat BHF.

Studiul ORFAN (Factorii de risc și imagistica neinvazivă Oxford), la care au participat 40.000 de pacienți și care a fost publicat în revista Lancet, a constatat că 80 % dintre pacienți au fost trimiși înapoi la asistența medicală primară fără un plan definit de prevenire sau tratament.

Concentrându-se pe cohorta respectivă, cercetătorii au descoperit că, în cazul în care pacienții prezentau inflamații la nivelul arterelor coronare, aceștia aveau un risc de 20 până la 30 de ori mai mare de a muri în urma unui eveniment cardiac în următorii 10 ani.

Studiul, finanțat de BHF, a constatat că, prin utilizarea tehnologiei AI, 45 % dintre acești pacienți au primit medicamente sau au fost încurajați să facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni riscul unui viitor infarct.

Prof. Charalambos Antoniades, conducătorul studiului, a declarat că instrumentele disponibile până acum sunt primitive, deoarece calculatoarele de risc pot evalua doar factorii generali, cum ar fi dacă un pacient este diabetic, fumează sau este obez.

„Acum, cu acest tip de tehnologie [AI], știm exact ce pacient prezintă activitatea bolii în artere înainte chiar ca boala să se fi dezvoltat. Acsta înseamnă că ne putem mișca devreme pentru a pune capăt procesului de boală și a trata pacientul pentru a preveni dezvoltarea bolii și apariția infarctului”, a precizat el.

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire din Regatul Unit evaluează în prezent tehnologia pentru a determina implementarea acesteia în cadrul NHS.

Aceasta este, de asemenea, în curs de examinare în Statele Unite și a fost aprobată pentru utilizare în Europa și Australia, informează BBC.

Comenteaza