Ambalajul antimicrobian, invenţia inedită a unui cercetător clujean

Ambalajul antimicrobian, invenţia inedită a unui cercetător clujean
Un tânăr cercetător clujean este inventatorul unui ambalaj antomicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului. La doar 31 de ani, Dan Vodnar are la activ realizarea unor produse care nu ne-am fi imaginat că sunt atât de aproape de noi.

Cercetătorul de la USAMV se poate mândri că este inventatorul unui ambalaj antimicrobian care nu conţine compuşi chimici, ucide bacteriile şi microbii şi este biodegradabil.  Dan Vodnar are 31 de ani și este cercetător la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) şi de câţiva ani încoace se preocupă de tot ceea ce înseamnă cercetare în domeniul alimentar. Ambalajul antimicrobian realizat de cercetătorul clujean este format din polimeri naturali extrași din carapacea melcilor și din alge și are înglobat în el biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă sau alte feluri de plante.

"Ideea ambalajului a pornit de la ideea infectării sau contaminării alimentelor gata pentru consum, alimente care sunt din ce în ce mai utilizate şi pe care tot mai mulţi oameni le preferă. Există posibilitatea ca pe suprafața lor, prin manipulări ulterioare necorespunzătoare și prin spații de depozitare, să se dezvolte anumiți germeni care pot să dăuneze sănătății noastre.

De fapt, ambalajul pe care l-am propus ca și invenție este un ambalaj format din biopolimeri, biopolimeri care provin din natură și care au legate biomolecule din natură, care au un efect antibacterian. Ambalajul poate să fie dezintegrat foarte ușor de către natură, dar, de asemenea, are un efect antimicrobian. De ce exercită acest efect antimicrobian?

Pentru că germenii aceștia pot să contamineze produsul din categoria gata de consum la suprafață, el de fapt acționează la suprafață astfel încât există posibilitatea ca producătorul să reducă considerabil adaosul de conservanți din masa produsului", precizează Vodnar.

Clujeanul spune că această invenţie este necesară şi utilă în industria alimentară, întrucât contaminarea cărnii se poate face strict la suprafață. Acesta spune că producătorii adaugă multe E-uri din categoria conservanților care au și activitate antimicrobiană tocmai pentru a evita contaminarea, însă un ambalaj care să remedieze această problemă poate fi soluţia ideală. Ambalajul se adresează produselor din categoria cărnurilor preparate, cu o anumită umiditate, și din categoria brânzeturilor.

"Totul a început din perioada tezei de doctorat, când, împreună cu doamna profesor Socaciu, coordonatorul meu de doctorat, am decis să dezvoltăm o temă de microîncapsulare a bacteriilor probiotice. Microîncapsularea am realizat-o din biopolimeri, ulterior am avut un stagiu de pregătire în Germania în care am realizat un material biodegradabil și sigur că totul s-a legat mai apoi cu un proiect de cercetare european în care am activat și lucrând pe aceste tehnologii de ambalare inteligentă și bioactivă mi-a fost destul de ușor să ajung la acest ambalaj", spune cercetătorul.

Pentru că o invenţie nu se poate face peste noapte, a fost nevoie de sute de ore de muncă de cercetare. "Realizarea propriu-zisă a a ambalajului a durat undeva la doi ani de zile. Au fost doi ani de cercetare în care de multe ori am ajuns în momente în care eram pe punctul de renunța pentru că am avut foarte multe experimente care s-au finalizat din păcate cu eșecuri, dar până la urmă sigur că perseverența noastră ne-a făcut să ajungem la ambalajul pe care îl prezentăm astăzi sub această formă", spune Vodnar.

Întregul proiect de cercetare a fost dezvoltat de cercetător împreună cu câțiva dintre colegii de la USAMV și împreună cu o parte din studenții Facultăţii de Știința și Tehnologia Alimentelor, despre care acesta spune că sunt dedicați și se implică activ în munca de laborator. Tânărul cercetător mărturiseşte că face această muncă din pasiune şi petrece zile întregi în laboratorul de la USAMV.

Invenţiile clujeanului nu se opresc însă la acest ambalaj. Cercetătorul este, de asemenea, realizatorul unor etichete antimicrobiene pentru fructe și legume, care sunt lipite ca niște abțibilduri, iar atunci când produsul se introduce sub jetul de apă, se dezintegrează și îl curăță.

Munca sanu rămâne nerecompensată. Vodnar a primit premiul Danubius Award, pentru invenţia ambalajului antimicrobian. Premiul a fost creat în 2011 de către Ministerul Federal Austriac pentru Știință și Cercetare, în colaborare cu Institutul regiunii danubiene și a Europei Centrale, şi are scopul de a premia personalități cu rezultate științifice remarcabile din zona danubiană. Pentru prima dată, anul acesta a fost instituit un premiu destinat tinerilor cercetători.

 

Comenteaza