Update Foto Ambulanţe vechi de peste 10 ani şi sute de mii de km la bord, dar statul cumpără TIR mortuar de 370.000 euro! Noroc cu ONG-urile şi banii clujenilor

Ambulanţe vechi de peste 10 ani şi  sute de mii de km la bord, dar statul cumpără TIR mortuar de 370.000 euro! Noroc cu ONG-urile şi  banii clujenilor

Deşi este nevoie acută de noi ambulanţe, iar cele existente au peste zece de ani vechime, statul român a cumpărat Tir-uri mortuare în valoare de 370.000 de euro. O astfel de morgă mobilă a fost achiziționată şi pentru regiunea Cluj și este staționată în Turda. Cât despre ambulanţe, noroc cu autorităţile locale şi... ONG-uri.

UPDATE: Pompierii clujeni beneficiază de tehnică nouă, primită în urma proiectului ”Multirisc modul I”, destinată răspunsului post dezastre, transmite ISU Cluj. 

Echipamentele sunt la nivel tehnologic conform cerințelor proiectului european și contă în
- trei autocamioane cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare cu cârlig,
- două containere suport logistic al intervenției tip II - multirisc,
- o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, un complet reprezentând tabără mobilă pentru persoane evacuate/sinistrate în sistem containerizat (trei containere),
- o autospecială pentru păstrarea temporară și transport în regim frigorific (transporturi mortuare)
- o linie tehnologică de întreținere echipamente individuale de protecție.

Autospecialele au rolul de a îmbunătăți aspectele ce țin de răspunsul oferit ca urmare a unor posibile calamităților sau dezastre ce pot afecta comunitățile din țara noastră și pot fi utilizate și pentru a oferi sprijin de specialitate în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, în situații de dezastru.

Pregătirea privind răspunsul ca urmare a unui dezastru reprezintă un demers complex, care implică măsuri speciale din partea instituțiilor cu atribuții în acest sens, dar și al unei suite de organizații și entități, incluzând și structurile nonguvernamentale.

Niciodată nu este de neglijat aportul reprezentat de oameni de rând, prin pregătirea care o fac individual pentru astfel de situații, ocazie în care reamintim de platforma https://fiipregatit.ro/

În suita de activități, ce țin de răspunsul organizat ulterior unei calamități, sunt cuprinse pe lângă acțiunile de primă urgență cum sunt căutarea-salvarea și acordarea asistenței medicale persoanelor afectate de eventualele dezastre și gestionarea aspectelor administrative, sunt importante și aspectele ce țin de gestionarea persoanelor care pot să-și piardă viața ca urmare al unei calamități sau al unui dezastru.

Este important să existe facilități pentru păstrare și transport în condiții speciale, care să permită ulterior identificarea și predarea către aparținători a persoanelor care îți pierd viața ca urmare a dezastrelor/calamităților.

Proiectul ”Multirisc modul I” este finanțat prin Fondul de Coeziune prin ”Programul Operațional Infrastructură Mare” ( http://www.fonduri-ue.ro/poim-2014 ) elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare a României, identificate în acordul parteneriat 2014-2020, și în acord cu cadrul Strategic comun și documentul de poziție al Serviciilor Comisiei Europene.

Valoarea proiectului, la nivel național, pe acest modul, este de 35 milioane de euro

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Dragi clujeni, putem muri "liniștiți" după un cutremur catastrofal... Infrastructura spitalicească va cădea prima în cazul unei calamități, pacienții din aceste unități vor fi prinși ca într-o capcană. Ambulanțele sunt vechi, cu peste 800.000 de kilometri la bord, personal puțin, mașinile de intervenție ale pompierilor sunt vechi și personalul este insuficient. Lista cu ce nu avem este interminabilă. Vestea "bună" este că statul român a investit în câteva tiruri uriașe care pot transporta zeci de morți. Una dintre aceste morgi ambulante uriașe a fost achiziționată pentru regiunea Cluj și este staționată în Turda. A costat peste 300.000 de euro... Eu aș fi cumpărat trei ambulanțe noi pentru clujeni, dar Guvernul PSD știe că a construit un sistem de sănătate în care moartea este o certitudine, viața, o probabilitate...”, a scris deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, pe Facebook.

Zece dintre ambulanţele de la Cluj au “înconjurat” pământul de 12 ori

Multe dintre maşinile care salvează vieţi la Cluj sunt extrem de uzate sau chiar au limita de exploatare depăşită. Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Horia Simu, a atras atenţia asupra situaţiei. „Parcul nostru însumează 67 de autosanitare. Zece dintre ele au la bord peste 500.000 km", a explicat Simu pentru Ziua de Cluj. 500.000 de kilometri înseamnă de 12 ori ocolul pământului la Ecuator! Parcul auto al serviciului clujean de ambulanţă a fost modernizat intens între 2007-2014. Însă maşinile parcurg, în medie, şi peste un milion de kilometri pe an, ceea ce duce la degradarea lor accelerată.

Nici la ISU Cluj situaţia nu este mult mai bună. Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, la finalul lunii ianuarie 2018, că instituţia "stă prost" în ceea ce priveşte mijloacele de intervenţie, în special la ambulanţe, unele având peste 11 ani vechime. "La ambulanţe stăm cel mai prost, avem o singură ambulanţă cu vechime de 6 ani în intevenţie, restul sunt de la 7 ani în sus. Se strică frecvent, au fost ambulanţe stricate, nu am avut bani să le reparăm şi, astfel, au fost zone din judeţ care nu au mai fost acoperite", a spus Moldovan.

La rândul său, medicul şef UPU-SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat că cele mai multe problemele apar din cauza vechimii mijloacelor auto în momentul unei intervenţii. "Cele mai mari probleme sunt legate de ambulanţele cu care lucrăm şi aparatura de pe ele, sunt ambulanţe vechi şi aparatură veche. Avem o ambulanţă de 11 ani care nu mai face faţă. Problemele apar când mergi la o intervenţie şi constaţi că ambulanţa nu mai trage şi ceri dispeceratului să trimită alta sau când ajungi la caz şi se defectează ambulanţa cu un pacient în stare critică în maşină. Au fost situaţii de acest fel şi de fiecare dată am fost nevoiţi să solicităm un alt echipaj pentru a prelua pacientul. Au fost şi situaţii hilare, am cerut un alt echipaj pentru a ne prelua un pacient deoarece nu se mai închidea uşa de la ambulanţă şi exista riscul pierderii uşii până când ajungeam la finalul intervenţiei", a spus Ursu. Potrivit acestuia, pentru situaţiile critice contează fiecare secundă, iar pacienţii au de suferit în cazul în care o ambulanţă SMURD nu mai ajunge din cauza problemelor tehnice.

Parcul auto al SMURD Cluj cuprinde 15 autospeciale de intervenţie SMURD de diverse tipuri.

Noroc cu banii clujenilor şi ONG-uri cu suflet mare 

Priamarul Clujului, Emil Boc, anunţa, în februarie 2018, că Primăria a demarat procedurile pentru achiziţionarea unei ambulanţe noi de terapie intensivă mobilă, tip C, a cărei valoare este estimată la 150.000 euro. De asemenea, o ambulanţă nouă este aşteptată şi la ISU Floreşti, după ce primarul, Horia Şulea, a declarat, în august 2018, că se află în “plină procedură de achiziție publică a unei AMBULANȚE DE TIP B, 4 X 4” care va fi oferită Staţiei SMURD ISU Floreşti. 

Problemele parcului de maşini SMURD de la Cluj au sensibilizat până şi ONG-urile, care au decis să se implice. După ce reprezentanţii UPU-SMURD au reclamat vechimea ambulanţelor din Cluj, povestind cum un pacient nu a putut fi preluat de prima echipa trimisă deoarece cădea uşa salvării, cei de la Beard Brothers au decis să pornească o campanie umanitară.

Membrii ONG-ului au început să strângă bani pentru a achiziţiona o ambulanţă nouă pentru SMURD.  "Ştiai că durata optimă de viaţă a unei ambulanţe e de 5 ani? Ghici câte dintre ambulanţele din Cluj au depăşit durata respectivă? Îţi spunem noi, toate! Cât costă? La prima strigare, 150.000 de euro. Zicem la prima strigare pentru că intenţionăm să răscolim pământul să găsim cel mai bun preţ. Cum? Ca de obicei, plănuim să implicăm toată comunitatea, pentru ca noi, oamenii, suntem o putere! Ce zici, te bagi?", era apelul celor de la Beard Brothers, în februarie.

Toate acţiunile din acest an ale "bărboşilor" vor fi direcţionate spre achiziţionarea ambulanţei, de la campionat de poker, maratoane, petreceri, etc. De asemenea, Asociația Beard Brothers a scos la tombolă o motocicletă, iar banii adunați vor fi folosiți pentru a cumpăra o ambulanță mai sus menţionată. 

"Tot ce trebuie să faci este să donezi 100 lei în contul Asociației Beard Brothers: RO58BTRLRONCRT0249735201, cu mențiunea obligatorie: MOTO-SMURD plus NUMĂRUL TĂU DE TELEFON! Fondurile strânse în urma participării la tombolă se vor direcționa în cadrul campaniei 1.12 #Wheelsforlife, având ca și scop achiziționarea unei ambulanțe de tip C, pentru SMURD CLUJ. Gata! Acum că ai urmat acești pași, ești înscris automat în tombolă pentru motocicleta creată de Anarchy custom, mai exact, lucrată de către unul dintre cei mai buni constructori de motociclete custom din România, Racz Arpad Dorin". 

Tragerea la sorți se va face real time, în mediul online, în data de 10 Decembrie 12018, ora 14:00. 

Comenteaza