Arafat: "La 20 de ani, tinerii care fumează au deja afecţiuni pe care nu le cunosc"

Arafat:
Studiu: Aproximativ 23% dintre adolescenţi au fumat prima ţigară înainte să împlinească vârsta de 14 ani.

La data de 17 martie 2016 a intrat în vigoare Legea anti-fumat care interzice fumatul în orice spaţiu închis cu cel puţin doi pereţi şi un acoperiş, indiferent de materialul din care sunt construite. Practic, nu se mai poate aprinde ţigara în niciun club, restaurant sau bar, dar nici în incinta instituţiilor publice sau a firmelor.

Un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog arată că aproape o treime dintre adolescenţii care au împlinit vârsta de 16 ani au fumat cel puţin o ţigară în ultimele 30 de zile, iar aproape 20% dintre aceştia fumează zilnic, deşi legea interzice vânzarea de tutun către minori, relatează mediafax.ro.

Ca urmare a datelor studiului, Raed Arafat susţine necesitatea menţinerii actualelor reglementări şi sugerează chiar o posibilă înăsprire a normelor.

,,Şansa să faci un infarct, un accident vascular cerebral, să faci o boală pulmonară sau diferite tipuri de cancer cresc odată cu fumatul. La 20 de ani, tinerii care fumează au deja afecţiuni pe care nu le cunosc, dar pe care le vor resimţi la 35-40 de ani. Eu aş prefera să nu mai plătească taxa de viciu şi să nu mai fumeze, pentru că astfel ar fi şi mai ieftin pentru sistemul public de sănătate", a declarat Arafat.

Pentru a se stabili în ce măsură sunt afectaţi românii de legea anti-fumat care a intrat în vigoare în această primăvară şi în România, a fost realizat şi un studiu la nivelul persoanelor adulte care fumează. Rezultatele arată că 61,1% dintre fumători susţin prevederile actualei legi, prin care se interzice aprinderea unei ţigări în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi chiar în maşina de serviciu.

,,Este clar că populaţia nu îşi doreşte modificarea acestei legi. Legea anti-fumat a fost atacată însă în Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente ce pun în pericol sănătatea tuturor românilor, amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată, am deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legile anti-fumat", a fost concluzia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la conferinţa de presă organizată pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care tutunul le are asupra copiilor, după ce parlamentarii şi-au arătat intenţia de a modifica legea anti-fumat.

 

Comenteaza