Asta ne-ar mai lipsi! Medicii din ATI amenință cu demisii dacă li se taie salariile / Reacția ministrului Sănătății

Asta ne-ar mai lipsi! Medicii din ATI amenință cu demisii dacă li se taie salariile / Reacția ministrului Sănătății

Preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Dorel Săndesc, anunţă că medicii vor demisiona în bloc dacă li se va tăia salariul şi se vor organiza în societate care va acorda servicii de specialitate spitalelor, pe bază de contract.

Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei ATI din MS şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), acuză clasa politică de faptul că „e incalificabil” ca în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă există discuţii despre tăierea salariilor din domeniul medical şi ameninţă că medicii ATI vor demisiona în bloc.

„În cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. Dacă această tendinţă se confirmă, reacţia comunităţii ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc şi organizarea noastră ca şi grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor”, spune specialistul ATI, pe grupul „Medici la datorie”, potrivit Mediafax.

Acesta precizează că s-a lucrat la această soluţie „Exit" înainte de creşterea salariilor, au fost consultaţi jurişti şi chiar Consiliul Concurenţei, iar propunerea a fost primită cu entuziasm de medici la Congres. Potrivit lui Dorel Săndesc, această soluţie a fost adusă a cunoştinţa autorităţilor, „şi sigur şi această perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale”.

Prof. dr. Săndesc spune că o astfel de soluţie este practicată şi în alte ţări, iar ea ar absolvi medicii de responsabilităţile ce le revin din cauza tuturor deficienţele sistemului, „care acum ni se pun în mod nedrept în spate”. „Astfel, grupul nostru, independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbării, pentru că va impune, contractual, respectarea standardelor", mai spune prof. dr. Săndesc.

România se apropie sâmbătă de limită în spitale. În România sunt, sâmbătă, 1.408 paturi de Terapie Intensivă, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, în condiţiile în care în 1.324 de bolnavi de covid sunt internaţi la ATI.

Ce spune Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, infirmă "zvonurile" privind intenţia Guvernului de a reduce veniturile medicilor, subliniind că nu au existat astfel de discuţii în Executiv sau în coaliţia de guvernare.

„Am fost astăzi în vizită la un centru de vaccinare şi la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăştiate de diverse persoane iresponsabile că Guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuţie în Guvern sau în coaliţie despre aşa ceva, iar poziţia Ministerului Sănătăţii vă asigur că este clară: nici gând", a scris ministrul, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza