Au ajuns în țară primele doze de vaccin Johnson&Johnson

Au ajuns în țară primele doze de vaccin Johnson&Johnson

Primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson au ajuns miercuri dimineaţă în România.

Transportul cu primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson a intrat în țară în jurul orelor 6.40, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.
"Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)", transmite CNCAV. Totuși, dozele de vaccin Johnson & Johnson nu vor fi distribuite în centre, așteaptându-se o decizie cu privire la administrarea lor, deoarece lansarea serului în Europa a fost amânată.

Coordonatorul Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană (FDA) solicită suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

"Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranţă, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Gheorghiță a precizat și că o decizie de la nivel european ar urma să fie luată chiar în această săptămână.

"Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA recomandă acest lucru, sigur Agenţia Europeană a Medicamentului va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit încă aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importantă experienţa acumulată până la acest moment în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Însă frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atâta timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens", a explicat Gheorghiţă.

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a recomandat marţi suspendarea folosirii vaccinului de la Johnson & Johnson, fiind pe rol o anchetă cu privire la şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu serul Johnson & Johnson, asta după ce vineri a anunţat că nu există o relaţie de cauzalitate între cazurile cu tromboze şi vaccinarea cu J&J. Ulterior, FDA a anunţat că o persoană a murit din cauza unei tromboze, iar alta se afla într-o stare critică. În urma acestei decizii, compania Johnson & Johnson a transmis că amână distribuirea vaccinului împotriva Covid-19 în Europa.

Testele clinice au arătat că vaccinul Johnson & Johnson, primul ser anti-Covid care se administrează într-o singură doză, are o eficiență de 85,9% împotriva formelor severe de COVID-19. Vaccinul poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani.

Comenteaza