Avertisment: Un tip de medicamente pentru răceală și gripă, risc crescut de atac de cord și AVC

Avertisment: Un tip de medicamente pentru răceală și gripă, risc crescut de atac de cord și AVC

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat o analiză de siguranţă a unui tip de medicamente pentru răceală şi gripă cu efect decongestionant.

Un comitet al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat la finalul săptămânii trecute că a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală şi gripă care conţin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranţă, notează Reuters, Mediafax.

EMA a precizat că analiza vine în urma unor rapoarte privind afecţiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienţi care au luat medicamente care conţin pseudoefedrină.

Potrivit EMA, preocupările sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) şi de sindrom de vasoconstricţie cerebrală reversibilă (RCVS), afecţiuni care afectează vasele de sânge din creier. PRES şi RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului şi pot provoca complicaţii majore.

„Medicamentele care conţin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare şi cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii şi creierului), inclusiv accident vascular cerebral şi atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.

Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinaţie cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza