Bolnavii de cancer au ieșit în stradă pentru planul de cancer amânat de Rafila: „Ne-am săturat să murim cu zile”

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă pentru planul de cancer amânat de Rafila: „Ne-am săturat să murim cu zile”

Bolnavii de cancer au protestat, joi, în fața Ministerului Sănătății pentru „a apăra Planul Național de Combatere și Control al Cancerului care a avut termen legal de implementare 01.07.2023”.

Zeci de persoane cu boli oncologice au ieșit cu pancarte în faţa Ministerului Sănătăţii, să își ceară drepturile. Oamenii îi cer ministrului Alexandru Rafila să implementeze Planul Național de Combatere și Control a Cancerului, promulgat de președintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut și care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie 2023. Nemulțumirile au apărut după ce la finalul lunii aprilie Alexandru Rafila a anunțat că în Ministerul Sănătății se lucrează la o nouă formă a planului motivând că cel inițial „are mici disfuncționalități”.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat că, potrivit unei statistici europene, în fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer, printre aceştia aflându-se şi copii.

"În fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer. Printre aceştia sunt şi copii. Este o statistică europeană, nu este o statistică făcută în România, că n-avem de unde. În România sunt trataţi, conform Casei Naţionale, cam 180.000 - au fost anul trecut -, pacienţi cu diferite forme de cancer, iar total în România, în monitorizare, cu boala în remisie sau chiar vindecaţi, suntem peste 150.000 de pacienţi", a declarat Cezar Irimia, potrivit Agerpres.

El a susţinut că viaţa bolnavilor de cancer "este un calvar" deoarece ministrul Sănătăţii "a ales să nu implementeze Planul naţional de cancer, care a fost legiferat în noiembrie anul trecut".

"Domnul ministru, în acest moment, se situează mai presus decât legea, încalcă şi Constituţia României şi nu păţeşte nimic, se plimbă ba în străinătate, ba în ţară. Campania electorală a început cu domnul ministru. Deci, noi nu mai contăm în această ecuaţie. Se înşală domnul ministru pentru că acţiunile noastre vor continua, nu vom mai recurge la această formă de protest, că totuşi suntem pacienţi şi chiar şi astăzi ne-am expus aici foarte mult. Deci următoarele acţiuni ale noastre vor fi în justiţie, în presa locală, internaţională, vom informa ambasadele europene şi nu numai din România despre încălcarea drepturilor noastre, despre faptul că în România nu se respectă legea şi despre faptul că în România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici", a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit acestuia, anual, în România sunt diagnosticate cu cancer în jur de 100.000 de persoane şi peste jumătate pierd lupta cu boala.

"Vreau să îi transmit domnului ministru că celula malignă nu are culoare politică", a punctat Cezar Irimia.

"Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgenta compusa în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului. Federația este decisă să acționeze în judecată Ministerul Sănătății, în solidar cu domnul ministru Rafila", arată pacienții.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza