Foto Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient

Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient

Erman Aytac (42 de ani) este șeful departamentului de chirurgie generală a spitalului ACIBADEM Atakent din Istanbul (Turcia) și conduce unul dintre cele mai importante unități ale instituției, cea de oncologie gastrointestinală. 

Într-un interviu pentru ZIUA de CLUJ, dr. Erman Aytac a explicat cum abordarea multidisciplinară pe care o are ACIBADEM în tratarea celor mai grele afecțiuni și mai multor tipuri de cancer îi ajută pe pacienți nu doar să supraviețuiască împotriva tuturor șanselor, dar și să aibă o calitate ridicată a vieții.

Știm că primiți pacienți din toată Europa, foarte mulți din România. Vorbim de pacienți care vin la ACIBADEM pentru primul diagnostic sau despre cei care apelează la serviciile clinicii după ce au avut deja o intervenție în altă parte și rezultatele nu au fost cele dorite? Aici, ne referim, în primul rând, la intervențiile pentru tratarea cancerului gastrointestinal și a afecțiunilor derivate.

Dr. Erman Aytac: În clinică, ne îngrijim de pacienți diagnosticați cu cancer gastrointestinal și derivate mai complexe, de la cancer esofagian, cancer stomacal, sau cancer de colon sau rectal, până la alte afecțiuni specifice intestinului gros. Vorbim despre pacienți  care suferă mult și au nevoie nu doar de tratament chirurgical, dar și de atenția unui gastroenterolog sau unui oncolog, adică de o abordare multidisciplinară. Așa că, la ACIBADEM, am creat o unitate specializată care include chirurgi, oncologi, specialiști în medicină nucleară etc. și, împreună, abordăm multidisciplinar afecțiunea pacientului. Experiența ne-a arătat că succesul unui tratament este dat tocmai de această comunicare și conlucrare dintre specialiștii cu pregătire diferită, pentru a putea oferi un tratament avansat, în cel mai mic detaliu. Asta pe lângă tratamentele experimentale, care au unicul scop de a vindeca.

Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient

Întâlnim această abordare și în cazul altor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave sau e ceva specific ariei dvs. de intervenție?

Dr. Erman Aytac: La ACIBADEM, tratăm toate tipurile de cancer și fiecare dintre ele este abordat tot într-o manieră multidisciplinară, dar în calitatea mea de specialist în domeniu vreau să subliniez ce se întâmplă în această unitate specială. Avem gastroenterolog care se ocupă doar de tratamentele specifice, oncologul la fel. Așa cum spuneam, când vine vorba de cancer esofagian, cancer stomacal sau cancerul de colon, rectal cred că putem spune, fără să greșim, că putem concura chiar și cu Mayo Clinic (cel mai bine cotat spital din Statele Unite ale Americii – n.red). Toți doctorii parte din echipă sunt, fără să greșesc, recunoscuți pentru calitatea lor ca specialiști. Eu sunt prezent aici, la Cluj, spre exemplu, în calitate de reprezentant al European Society of Proctology.

În termeni statistici, cum arată situația pacienților care vin la ACIBADEM cu astfel de afecțiuni? Cât de mult a crescut (dacă a crescut) rata de supraviețuire?

Dr. Erman Aytac: Avem o rată ridicată de succes atât în ceea ce privește intervențiile chirurgicale, cât și în ceea ce privește calitatea vieții pacienților. Pentru noi, e crucial să creștem speranța de viață, însă contează enorm și bunăstarea pacientului în toate ariile vieții lui. De exemplu, gândiți-vă la un pacient care a avut o proctectomie, o operație specifică în care rectul pacientului este scos și înlocuit, funcțiile corpului nu mai sunt aceleași. Acești pacienți au multe probleme inclusiv de mobilitate. Pentru a trecere peste ele, avem un doctor gastroenterolog care se ocupă exclusiv de acești pacienți, le monitorizează calitatea vieții și evoluția tuturor indicilor, lucru care nu mai e oferit de nici o instituție similară, fie că e vorba de Turcia sau de Europa. De asemenea, suntem singura instituție de profil care oferă fizioterapie postoperatorie de specialitate, avem o unitate specializată care oferă tratamente kineto de ultimă generație pentru recăpătarea mobilității după operații mai grele.

Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient

Dar, efectiv, rata de supraviețuire? Ați observat o schimbare în bine la acest capitol?

Dr. Erman Aytac: Chiar dacă numărul pacienților care suferă de cancer gastrointestinal crește, în același timp, crește și rata de supraviețuire datorită noilor metode chirurgicale, dar și tratamentelor inovatoare. Sunt diferite tipuri de medicamente în susținerea chimioterapiei. Nu mai suntem limitați la chimioterapia așa cum o știam, avem imunoterapie, avem chimioterapie hipertermică intraperitonală (o procedură avansată care presupune aplicarea de tratament direct pe organe, prin deschiderea abdomenului – n.red) pentru cancerele mai avansate. Aceste tratamente ne dau posibilitatea să prelungim viața  pacienților chiar dacă vin într-un stadiu patru, în care pacientul are metastaze multiple. Chiar și acei pacienți pot să aibă o calitate mai bună a vieții și o speranță de viață mai mare.

Dincolo de tratamentul propriu-zis, ce ne puteți spune despre relația medic sau spital - pacient? Vorbim despre niște afecțiuni foarte grave, unde un factor important pentru vindecare este confortul pacientului.

Dr. Erman Aytac: Lucrăm în echipă extinse. Avem translatori, ghizi pentru pacienți care le sunt alături în tot procesul, de la preluarea de la aeroport, transportul la hotel, la clinică. La spital, fiecare pacient are propriul translator, noi ne întâlnim cu pacienții poate de 5 ori pe zi, pe lângă vizitele normale care sunt de 2-3 ori pe zi. Pacienții pot întotdeauna când au nevoie de ceva să apeleze la colegii noștri care le sunt dedicați, astfel încât să nu se simtă singuri în nici un moment. Să nu se simtă abandonați, pierduți. În materie de intervenții chirurgicale, avem laparoscopie și chirurgie robotică, tehnologii extrem de avansate, care ne permit să facem operații foarte complexe, însă fără să tăiem peretele abdominal. Cu doar câteva incizii mici, putem efectua operații complicate de cancer. Asta aduce cu sine o perioadă mult mai rapidă de recuperare, mai puțină durere și o calitate mai bună a vieții.

Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient

După operație care sunt etapele?

Dr. Erman Aytac: Se rămâne în spital 5-7 zile, apoi, pacientul merge la hotel. Noi ținem legătura în permanență cu pacientul prin reprezentantul său. Avem birouri în România, personal acreditat și specializat, iar pentru orice problemă, pacienții pot să ia legătura cu noi foarte rapid sau cu doctorii noștri parteneri.

Să vorbim puțin despre tehnologie, cât de mult a influențat tehnologiile din ultimii ani rata de succes a intervențiilor. Dar apariția Inteligenței Artificiale (AI)?

Dr. Erman Aytac: Am început să folosim diferite aplicații AI în gestionarea diferitelor patologii, dar chiar și în intervențiile chirurgicale. Nu înseamnă că robotul va face operația singur, dar ne va ajuta să alegem opțiunea mai bună. AI-ul își face loc și în medicină, asta e clar! Ca tehnologii, folosim foarte mult ultimele apariții în domeniu, lucrăm cu cei mai avansați roboți, și nu doar în ceea ce privește intervențiile chirurgicale, dar și în laborator, atunci când facem testele genetice pentru a identifica schema de tratament cea mai potrivită. Știm că datorită markerilor genetici putem înțelege dacă unui pacient i se potrivește un anume tip de tratament. Exploatăm toate resursele pentru a găsi cel mai bun tratament sau cea mai indicată operație.

Sunteți președintele departamentului de comunicare din cadrul Societății Europene de Coloproctologie și membru în departamentul de cercetare. Care sunt cele mai noi inovații în domeniu pe care ați avut ocazia să le și transformați în realitate, la ACIBADEM?

Dr. Erman Aytac: Principalul meu focus e în zona cancerului gastrointestinal. Pe lângă asta, avem o zonă extinsă de cercetare pentru sindromul colonului iritabil. Am condus mai multe intervenții majore, inovative, precum e cea de exenterație pelvină totală, o intervenție extrem de complexă în care luăm toate organele interne din pelvis și le construim de la zero. Construim o nouă vezică, spre exemplu. Suntem singurul centru din Turcia parte a acestui proces. Poate acum 10-20 de ani această operație era extrem de riscantă și asociată cu o rată mare a mortalității, dar acum suntem capabili să facem aceste operații cu riscuri minime. Rezecția multiviscerală implică scoaterea mai multor organe în același timp și poate fi o soluție mai ales în cazul cancerului rectal avansat, care nu răspunde tratamentului oncologic și se extinde. Scoatem tot și creăm alte organe folosind mijloace specifice. Spre exemplu, putem crea o nouă vezică urinară folosind părți din intestinul subțire. Am făcut mai mult de 40 de operații în ultimii patru ani. Această operație necesită implicarea specialiștilor în urologie, ortopedie, ginecologie. Am avut un caz în care toată zona osului sacru era invadată de tumori, noi am scos toate organele, le-am reconstruit și am salvat pacientul. Avem pacienți care nu aveau nici o șansă, organele interne erau invadate de tumori și am reușit cu această rezecție totală să-i salvăm și să putem ține legătura cu ei acum, după trei ani. Așa ne știe lumea.

Vorbind despre România, țara noastră se află pe primul loc în UE în materie de obezitate la copii. Ce poți face ca părinte să combați sau să gestionezi obezitatea copilului tău?

Dr. Erman Aytac: Obezitatea este o problemă în multe țări, nu doar în România. E o problemă care trebuie abordată tot într-o manieră multidisciplinară. În spitalul nostru, avem un centru de obezitate, care include medici chirurgi, endocrinologi, gastroenterologi, dieticieni. Ei au ședințe săptămânale pentru a analiza diferitele cazuri care le parvin. Așadar, noi nu oferim doar opinia unui singur medic pentru acești pacienți, ci o decizie comună, a boardului, pentru că mulți au afecțiuni endocrinologice, alții au tulburări de alimentație. Unii dintre ei chiar pot să beneficieze de pe urma unei intervenții chirurgicale, dar suntem foarte atenți când vine vorba de operații. Analizăm întotdeauna în profunzime cazul înainte să spunem da operației. După ce pacientul e evaluat de endocrinolog, dietetician, gastroenterolog, apoi are și o evaluare psihologică, iar doar după ce primim OK-ul din partea tuturor, putem intra în sala de operație, altfel nu.

Când ar trebui un părinte să fie alarmat cu privire la greutatea copilului său?

Dr. Erman Aytac: Familiile s-au obișnuit să trăiască în stilul occidental, în care părinții lucrează mult, iar alimentația copiilor nu mai e atât de strict monitorizată. Avem o problemă cu obișnuința de consum, mediul natural se schimbă, copiii sunt deconectați de la natură, stau în medii închise, nu prea au opțiuni de exerciții fizice, alimentele sunt procesate în diferite moduri. Aceste aspecte contează cel mai mult, schimbările de mediu și a stilului de viață. Există un studiu celebru legat de sindromul colonului iritabil, în care o comisie japoneză, după al Doilea Război Mondial, a mers în SUA și a studiat stilul de viață american al compatrioților lor mutați acolo. În Japonia, este o incidență foarte scăzută, spre zero, a acestei problemelor legate de colonul iritabil, datorită consumului de pește și a legumelor proaspete. După un timp, aceste familii care au mers în Statele Unite au început să aibă aceleași probleme cu care se confruntau americanii, obezitate și colon iritabil. Asta ne-a arătat, încă de pe atunci, că factorii de mediu și alimentația au un impact colosal în problemele de obezitate și gastrointestinale.

Se vorbește mult despre importanța prevenției. Ce trebuie să știe oamenii și cum îi puteți sprijin, la ACIBADEM, în materie de prevenție?

Dr. Erman Aytac: Prevenția este partea cea mai importantă, până la urmă. Dacă poți preveni o maladie, salvezi vieți și economisești bani, dar nu e ușor la toate tipurile de cancer. Din fericire, la cancerul de colon avem instrumentele care ne permit să facem asta, de la testele de sânge din fecale, până la o colonoscopie la 45 de ani. Mai există și cei care au istoric în familie, care au o incidență genetică, iar acelora le recomand o colonoscopie de la 15 ani. Acei pacienți trebuie să fie diagnosticați rapid și să le fie eliminat colonul. Din acel moment, șansele ca ei să dezvolte cancer sunt zero după vârsta de 40 de ani. După eliminarea colonului, există o procedură de reconstrucție care le permite să ducă o viață normală cu tot ce presupune ea. Suntem una dintre puținele clinici din Europa care pot face asta și nu doar că o facem, ci o facem laparoscopic, într-un mod non-invaziv, scoatem colonul și construim altul nou.

Și vă mai spun un lucru: nu e nici o problemă sau nici o supărare să ceri o a doua opinie. Poți să ai încredere în doctorul tău, mergi total pe mâna lui, dar să ai o a doua părere nu-ți face rău, dimpotrivă îți oferă o nouă perspectivă și poate o altă șansă.

Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient

Cum ajungi la ACIBADEM direct din Cluj

Lanțul de clinici ACIBADEM este prezent în România prin birourile sale de consultații de mai bine de un deceniu și jumătate. Cel din Cluj-Napoca este situat pe Bulevardul Regele Ferdinand nr. 30, iar cei interesați pot lua legătura cu reprezentanții clinicii din Istanbul la 0264 701 754 sau la adresa info.cluj@acibadem.com.

Comenteaza