Nașterile în epoca fertilizării în vitro, prin ochii omului care a ajutat peste 30.000 de cupluri să aibă copii

Nașterile în epoca fertilizării în vitro, prin ochii omului care a ajutat peste 30.000 de cupluri să aibă copii
Cem Fıçıcıoğlu, unul dintre cei mai importanți specialiști europeni în domeniul fertilizării în vitro

În fiecare an, sute de cupluri din Cluj-Napoca apelează la clinici specializate în domeniul fertilizării în vitro (FIV) pentru a-și împlini visul de a avea un copil. Datele sunt îngrijorătoare, iar la nivel național arată că, în primul semestru al anului trecut, s-au născut puțin peste 73.000 de copii, cei mai puțini din ultimii 145 de ani. Aceste cifre nu sunt deloc surprinzătoare, având în vedere că, la nivel global, 1 din 6 persoane se confruntă cu infertilitatea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru a afla care este cauza acestei maladii a secolului XXI și, mai ales, care sunt soluțiile, ZIUA de CLUJ a discutat cu profesor doctor Cem Fıçıcıoğlu, unul dintre cei mai importanți specialiști europeni în domeniul fertilizării în vitro (FIV), managerul centrului de FIV de la spitalul ACIBADEM Kozyatağı din Turcia și omul care a ajutat peste 30.000 de cupluri din întreaga lume să aibă copii.

În căutarea unui tratament eficient pentru FIV, multă lume se uită după rata de succes a fiecărei clinici. Este acesta cel mai bun indicator?

E unul dintre ei, însă aici trebuie să fim atenți la câteva aspecte. Noi, la ACIBADEM, suntem foarte atenți să rezolvăm problemele individuale legate de infertilitate pentru a crește rata de succes în FIV. Ne ocupăm, însă, la fel de bine și de pacienții care au câțiva indicatori mai nefavorabili, adică cei cu o vârstă înaintată, sau acolo unde există factori masculini foarte severi, precum infertilitatea sau vârsta. În schimb, unele clinici cu rate excelente pot să refuze cupluri care au șanse mai mici de succes, tocmai pentru a nu-și afecta cifrele bune. Ca să vă faceți o impresie, în cazul femeilor mai tinere de 35 de ani, procentul de nașteri per prelevare de ovule depășește 70%, dar dacă vârsta depășește 41-42 de ani, procentul de nașteri per prelevare de ovule este de numai 10 sau 15%, deci se observă o scădere drastică a șanselor în condițiile în care vârsta nu crește atât de mult. Cred că unul dintre mesajele importante pe care trebuie să le transmitem este că acele cupluri care au dificultatea de a concepe un copil pe cale naturală pot căuta tratamente fără să aștepte atât de mult timp, deoarece vârsta femeilor este foarte importantă, iar ceilalți parametri, cum ar fi factorii legați de mediu, de alte tratamente, pot influența decisiv.

Așadar, vârsta devine un factor decisiv. Care este limita superioară?

Limita superioară este undeva la 46 de ani, dar știm că după 43, atunci când avem un embrion de bună calitate, rata va fi, oricum, sub 10 la sută. Atunci când trimitem o biopsie pentru screening-ul genetic de implantare, ne arată că doar mai puțin de 10 la sută dintre ei vor fi embrioni propice pentru proces. Deci, vârsta femeii este un factor foarte important și afectează genetica embrionului. În afara de asta, succesul FIV depinde și de alți factori, asupra unora nu avem control, cum ar fi genetica, însă alte aspecte le putem îmbunătăți, cum ar fi stilul de viață sănătos. Îi încurajăm pe pacienții noștri să folosească o medicamentație specifică pentru a susține energia mitocondrială (mitocondrii convertesc nutrienții și oxigenul în energie – n.red) și pentru a se “curăța” de stresul oxidativ din corp. Apoi, un alt factor important este indicele de masă corporală, adică femeile supraponderale vor avea o rata de succes mai mică. Sarcinile precedente și nașterile pot influența și ele. După cum vedeți, stilul de viață joacă un rol important și ține de alegerile pe care le facem, nu neapărat de procesul de îmbătrânire.

Nașterile în epoca fertilizării în vitro, prin ochii omului care a ajutat peste 30.000 de cupluri să aibă copii
Spitalul ACIBADEM Istanbul (Turcia)

Ați menționat mai devreme un fapt interesant. Ați spus că cuplurile ar trebui să treacă la FIV de îndată ce observă că nu pot concepe pe cale naturală. Întrebarea este: după câte încercări recomandați ca un cuplu să treacă la fertilizarea in vitro? Unii încearcă ani de zile și poate că, atunci când ajung să ceară ajutor medical, este prea târziu.

Exact, vin prea târziu. Orice pacientă care are peste 40 de ani are deja indicatori mai rezervați. Bineînțeles, fiecare pacientă e unică și poate avea o evoluție diferită, însă dacă femeia are peste 35 de ani, recomandarea mea e să ia deja în considerare opțiunea FIV și să nu aștepte prea mult, încercând să conceapă pe cale naturală. În plus, atunci când apare menstruația neregulată sau rezerva ovariană scade, lucrurile trebuie grăbite. Așadar, după 3 luni, poate 6 luni de încercări, aș zice să ceară ajutor.

Deci, sprijinul medical ar trebui să vină mult mai repede decât se gândesc mulți.

Uneori, FIV este primul tratament, alteori, este ultima opțiune. Există argumente pro și contra pentru fiecare tratament. De exemplu, dacă cuplurile suferă de infertilitate inexplicabilă, investigăm cuplul prin diferite metode și dacă nu găsim nici o problemă specifică, cum ar fi rezervă ovariană redusă, atunci le putem recomanda să aștepte chiar doi ani. Dar după doi ani, dacă nu au reușit să conceapă, au nevoie de două tratamente active, unul dintre ele fiind fertilizarea intrauterină și celălalt va fi incizia intrauterină. Dacă pacienta are peste 38 de ani, iar infertilitatea durează de 4 ani, atunci e clar că  FIV va avea un succes mult mai mare, iar costul de oportunitate va fi mai scăzut. Noi considerăm că, pentru fiecare pacient în parte, e nevoie de o abordare personalizată, pentru că sunt foarte mulți factori care influențează procesul, chiar și cultural vorbind, dincolo de vârstă sau istoricul medical.

Trăim o realitate în care tehnologia evoluează extrem de rapid, iar AI-ul începe să influențeze din ce în ce mai multe zone ale vieții. Aș vrea să vorbim puțin despre impactul tehnologiei în tratamentele FIV, dar și în ceea ce privește testarea genetică pe care știu că o faceți la ACIBADEM.

Folosirea ultimelor echipamente și a tehnologiei sunt componente importante, însă modul în care le utilizezi, adică omul, e și mai important. Folosim inteligența artificială și tehnologiile robotice pentru a efectua injecții sau orice proceduri de laborator.

Folosim teste genetice care ne ajută să excludem un embrion care nu va fi eficient în proces. Selectăm cei mai potriviți embrioni înainte de transfer prin efectuarea unei biopsii și a altor teste, tocmai pentru a evita anumite anomalii genetice. În plus, tehnologia actuală legată de vitrificare (un proces de congelare rapidă care transformă lichidul din interiorul ovulelor, embrionilor și spermatozoizilor într-o stare ca de sticlă – n.red) crește cu adevărat rata de succes a FIV. Putem folosi cu adevărat metode mai agresive de stimulare pentru a avea mai multe soluții și mai mulți embrioni și nu există nici un efect nociv al acestui tratament asupra endometrului sau a transferului de embrioni proaspeți, deoarece ciclul de embrioni înghețați va fi o opțiune bună pentru noi, pentru un astfel de pacient.

Nașterile în epoca fertilizării în vitro, prin ochii omului care a ajutat peste 30.000 de cupluri să aibă copii
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu a ajutat peste 30.000 de cupluri din întreaga lume să aibă copii

Vă propun să vorbim puțin despre situația pacientelor care au fost supuse unui tratament cu chimioterapie, știm că acest proces poate afecta fertilitatea. Ce opțiuni sunt disponibile pentru a rămâne însărcinate și cât de eficiente sunt ele?

În cazul pacienților care suferă de cancer și fac chimioeterapie, congelăm ovocitele înainte de astfel de tratamente. La fel procedăm și în cazul bărbaților care suferă de anumite afecțiuni oncologice și au nevoie de tratament care are un efect dăunător asupra spermei. Există anumite proceduri pentru a efectua o conservare a embrionilor prin crioprezervare (o procedura menită să înghețe și să stocheze ovocitele unei femei n. red).

Care este cea mai în vârstă femeie care a avut succes cu această fertilizare in vitro din cariera dumneavoastră?

47 de ani, prin fertilizare în vitro. Dacă auziți că unele femei rămân însărcinate la 50 sau 55 de ani, vorbim cel mai probabil de ovocite donatoare. Dacă vorbim de propriile ovocite, 47 de ani din experiența mea.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă un pacient care dorește să ajungă la ACIBADEM pentru a începe procedura de fertilizare sau alte proceduri similare?

Recomandarea mea este ca cei interesați să-și facă testele preliminare în România, lista se poate găsi pe site-ul nostru. Apoi, dacă ne trimit aceste rezultate de laborator, putem să le facem deja parcursul înainte de a veni în Turcia, astfel încât atunci când ajung la noi, să începem procesul după câteva zile. Durata totală poate varia, depinde de situația fiecăruia, poate ajunge la 12 sau la 17 zile. În cazul în care pacientele sunt candidate pentru transferul de embrioni proaspeți, durata totală a acestui tratament pentru a conține transferul de embrioni va fi de 17 zile, dar altfel, dacă vom îngheța embrionul și apoi vom decide să pregătim endometrul mai târziu, va dura doar 12 zile.

Bun venit în viitorul medicinei! La două ore de Cluj, ACIBADEM salvează vieți cu o echipă dedicată fiecărui pacient
Spitalul ACIBADEM din Istanbul (Turcia)

Unde vedeți viitorul FIV? Cum se va desfășura acest proces peste, nu știu, 20 de ani, după toate aceste evoluții tehnologice?

Cred că, în primul rând, va trebui să ne întrebăm cât de greu ne va fi nouă, ca oameni, să avem copii. Cred că asta e una dintre marile provocări ale lumii Occidentale, faptul că avem din ce în ce mai greu copii. Sau deloc. Eu am o experiență de 30 de ani în domeniu și pot să vă spun că cererea pentru astfel de tratamente a crescut covârșitor în ultimii 10 ani, iar cauzele sunt multiple, de la stil de viață, până la factori de mediu. Apoi, dacă e să vorbim de tehnologie, cred că în viitor ne vom baza pe AI să aleagă embrionii care au cele mai mari șanse de dezvoltare și, astfel, ne vom crește foarte mult rata de succes. Apoi, odată cu dezvoltarea automatizărilor și a roboticii, rata de succes va crește și mai mult până când va ajunge să fie mai mare decât cea prin cale naturală. Atunci, probabil, majoritatea cuplurilor nu va mai aștepta atât de mult să conceapă prin metode naturale și se va îndrepta spre această opțiune. Va fi o schimbare de paradigmă. Din punctul acesta de vedere, la ACIBADEM, suntem deja oarecum în viitor datorită tehnologiilor de care dispunem. Spre exemplu, putem analiza și simula modul în care se dezvoltă embrionii, calitatea surselor de sânge, verificăm factorii uterini sau dacă există vreun polip sau fibrom, trebuie să le excludem pe toate. Important e că suntem deschiși să-i sprijinim pe toți, cred că experiența doctorilor va conta foarte mult, indiferent de tehnologie.

Cine este Cem Fıçıcıoğlu

Cem Fıçıcıoğlu este un specialist de top în obstetrică și ginecologie în Turcia, cu o expertiză specială în endocrinologie reproductivă, infertilitate și tratament FIV. Prof. Fıçıcıoğlu a absolvit programe de fellowship legate de medicina reproductivă și chirurgia infertilității în Belgia, Anglia și SUA. Cu o experiență de peste 30 de ani, conduce în prezent Centrul de FIV de la Spitalul Acıbadem Kozyatağı din Turcia. Prof. Fıçıcıoğlu este membru al mai multor asociații profesionale naționale și internaționale. Este autorul a peste 160 de publicații în reviste medicale. Pe parcursul carierei sale, a ajutat peste 30.000 cupluri din întreaga lume să aibă copii.

Care sunt criteriile când alegem clinica pentru FIV

Abundența de “oferte” existentă pe piață și diferitele centre de fertilizare in vitro care au apărut în ultima vreme i-au adus pe pacienți într-o stare de semiconfuzie. Cu toate acestea, fiecare cuplu interesat poate să urmărească anumiți indicatori în momentul în care își aleg clinica pentru a începe procesul, spune dr. Cem Ficicioglu. “Cred că rata de succes contează, apoi e importantă abordarea individuală a pacienților, modul în care fiecare clinică se raportează la fiecare individ în parte. La ACIBADEM, acest aspect e foarte bine pus la punct, avem o abordare multidisciplinară. Apoi, trebuie urmărită experiența clinicii în tratamentele realizate pentru cuplurile mai în vârstă. De multe ori, sunt raportate cifre foarte bune legat de rata de succes, dar dacă arunci o privire mai atentă, observi că multe clinici nu acceptă cupluri care depășesc o anumită vârstă”, a explicat dr. Ficicioglu

Comenteaza