Cardul de sănătate, în “moarte clinică”

Cardul de sănătate, în “moarte clinică”
După ce cardul de sănătate a devenit indispodibil duminică din cauza unei defecţiuni, medicii de familie din întreaga ţară trag un semnal de alarmă şi le cer reprezentanţilor CNAS să îşi asume acest eşec naţional și să ofere o alternativă care să nu mai pună pacienţii şi medicii în dificultate.

Asiguraţii din întreaga ţară nu au putut folosi, începând de duminică, cardul de sănătate. Problema a pornit de la o defecţiune a sistemului implementat anul trecut.

"Echipa tehnica a CNAS a constatat o defecţiune în funcţionarea autorităţilor de certificare pentru componenta CEAS (card naţional). Estimam ca în maxim 30 de ore de la constatarea problemei (în cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnică va remedia defecţiunea şi sistemul PIAS va fi funcţional în parametrii proiectaţi", se arată în anunţul CNAS.

Potrivit oficialilor CNAS, între timp, medicii de familie pot acorda consultaţii şi pot lucra "offline", eliberând "tradiţionalele" reţete care să fie ulterior introduse în sistem.Serviciile operate în acest interval vor trebui încarcate în PIAS în maxim 72 ore de la prestarea acestora.

"Nu ni s-a spus nimic, nu am primit un mail specific furnizorilor, am citit şi noi acelaşi anunţ pe site-ul Casei Naţionale că este indisponibilă unitatea de citire carduri. Noi încercăm să consultăm pacienţii şi să le oferim serviciile de care au nevoie, sper să nu se lase cu sancţiuni după aceea şi să nu ni se impută reţetele şi toate serviciile pe care le-am făcut", a precizat Emiliana Costiug, medic de familie.

Într-un comunicat transmis, luni, de Societatea Naţională a Medicilor de Familie, cadrele medicale se arată nemulţumite de modul în care funcţionează întregul sistem, menţionând că de mai bine de 10 zile întreaga platformă electronică a CNAS funcționează cu mare dificultate. Aceştia spun că este afectată activitatea întregului sistem sanitar, de la activitatea medicilor de familie cât și consultațiile în ambulatoriu, efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor în farmacii, internările sau externările din spitale.  

UPDATE: Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a anunţat, în cursul zilei de luni, că echipa tehnică a CNAS a reuşit să rezolve problema privind indisponibilitatea semnării prin card.

Comenteaza